1 de 10
montseny

La Diputació de Barcelona celebra l'aprovació del nou decret de protecció del Parc Natural del Montseny

El decret encara un nou model més participatiu dels agents del territori en la gestió de l'espai natural

Parc Natural del Montseny | XPN / Diputació de Barcelona
per Redacció, 3 de juny de 2021 a les 12:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La Diputació de Barcelona celebra l'aprovació dimarts d'aquesta setmana del decret del Govern de la Generalitat d'ampliació del Parc Natural del Montseny i del PEIN dels Cingles de Bertí, com administració gestora d'aquestes espais naturals pel que significa una millora important per la conservació del patrimoni natural compatible amb l'aprofitament dels recursos i les activitats de les persones que hi viuen.

El diputat d'espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarín, ha manifestat la seva satisfacció davant d'aquest nou decret que estava pendent d'aprovació des de 2016 en que fou suspès el Pla especial que el regulava, pel fet que significa una renovació del marc normatiu vigent aprovat el 1987. Segons Josep Tarín, "a partir d’aquí es podrà tramitar el nou Pla de protecció que substituiria el vigent de 1977, que havia quedat obsolet, i iniciar la seva redacció".

El diputat Tarín ha remarcat també que "el decret encara un nou model més participatiu dels agents del territori en la gestió de l'espai natural i suposa una millora important per fomentar la cultura i el desenvolupament del parc, a més de la conservació i gestió de la natura".

El decret aprovat incrementa el 55,37% la superfície del Parc, que passa de 17.126,24 ha a 30.927,96 ha, fent coincidir la superfície del Parc amb els límits del PEIN.

Model de governança

També es modifica el model de governança a partir del consens global del territori que està formada per la Junta Rectora, integrada per 18 ajuntaments, quatre membres de la Generalitat de Catalunya, quatre de la Diputació de Barcelona  i tres de la Diputació de Girona, a més de representants de la societat civil, dels quals sis seran d'associacions de propietaris de sòl no urbanitzable, tres d'associacions empresarials, tres d'associacions veïnals, culturals i ambientals, un del Consell Consultiu i un del comitè científic. La composició d'aquest òrgans respondrà al principi de paritat entre dones i homes.

D’acord amb el nou decret, el Consell Consultiu es compon de 32 membres, integrat per la presidència i la vicepresidència de la Junta Rectora, un en representació de la Generalitat de Catalunya i tres d’ajuntaments, a més de dos representants d’associacions de propietaris forestals, dos d’associacions de veïns, dos d’associacions de protecció i defensa de la natura, dos d’organitzacions professionals agràries, dos d’organitzacions cinegètiques amb activitat dins el parc Natural, dos d’associacions culturals, dos d’entitats excursionistes vinculades al Parc, un d’associacions esportives, dos de centres de documentació, un d’equipaments del Parc Natural i dos altres de sectors d’interès en la gestió del Parc.

Pel que fa al Comitè científic, aquest estarà integrat per entre 10 i 14 membres, de les quals entre 8 i 12 seran persones expertes i una en representació de la Junta rectora, a més del director del Parc Natural.

 

Participació