Sant Celoni celebra aquest dissabte la IX edició del seu Festival de poesia

A les 18h a Can Ramis amb Guim Valls, Juana Dolores, Lluís Urpinell, Anna Aguilar-Amat, Joan Todó i Àngels Moreno

Redacció
21 de maig del 2021
Actualitzat a les 16:49h
Àngels Moreno i  Lluís Urpinell, dos dels poetes participants enguany
Àngels Moreno i Lluís Urpinell, dos dels poetes participants enguany | Cedida
El maig passat es va haver d'ajornar pel confinament. I el 8 de novembre es va fer un segon intent, però amb un altre canvi en les restriccions es va haver de tornar a ajornar a una setmana vista. L'Ajuntament de Sant Celoni i l'Àrea de Cultura ho organitza i Pau Gener Galin en fa la coordinació. Parlem amb ell per fer una mica de balanç, i de com va sorgir la idea del Festival De Poesia.

Pau Gener: M'ho vaig inventar sol a casa. De fet, la primera vegada que en vaig parlar va ser amb en Jordi Cuminal quan ell era regidor de Cultura. M'havia fet un dossier, recordo i estava nerviós. Potser era el 2006 o 2007.  Jo ja havia fet un cert camí com a poeta, tenia un parell o tres de llibres publicats i m'havia bregat molt en el circuit de recitals de poesia, tant a Catalunya com a l'estranger. També havia sortit del circuit més habitual i havia pogut veure i viure un món cultural incandescent.

Veure aquell món, ple de vida, em va quasi obligar a voler portar-ne alguna mostra al meu poble. I que fos recíproc. Que la descoberta fos recíproca per la gent d'aquí accedir al fet poètic, i que alguna gent  de fora pogués descobrir Sant Celoni, també per això, per aquest motiu.

Així he anat fent la programació cada any. Estimant la diferència. Portant a poetes, alguns de llarga trajectòria però també apostes joves. 

Escalf a la gent local

També amb un escalf especial per la gent local que ha cultivat la poesia. Es van fer prèvies alguns anys amb poetes locals amb l'acolliment de la bona gent de La Clau.
He d'afegir que ja són molts anys i nou edicions, i ha passat de tot. Des de veure la gent sense poder entrar a Can Ramis per l'aglomeració, fins a anys amb homenatges sentits a poetes que ens han deixat físicament.

Sempre recordo que Francesc Garriga o Carles Hac Mor van venir, van dir la seva aquí... I ja no els tenim físicament amb nosaltres.

O un homenatge a Jaume Sisterna, o a Manel Marí. Que tampoc hi són físicament.

Per Sant Celoni han passat veus remarcables, especials. Un parell de premis nacionals de literatura, molts premis Carles Riba de poesia, i gent amb trajectòries brillants.

També recordo algun moment en que finalment algun o alguna poeta a darrera hora no ha pogut venir per indisposició, coses que passen.

També cal agrair la sensibilitat del consistori per tirar endavant una proposta cultural arriscada, de les que tenen sentit de debò. La longevitat del festival ha fet que hagin passat ja tres governs i tres regidors de cultura com a mínim, si no m'erro. I només tinc agraïment per a totes i tots, tècnics i tothom que dona un cop de mà.

Com la gent de la Biblioteca de l'Escorxador, que demana els llibres dels participants i els ofereix en préstec un temps abans i un temps després del festival. O l'emissora municipal, Punt7Ràdio, que cada anys se'n fa ressò, i a més es guarda l'audio i queda l'arxiu sonor en la seva web. Això no té preu. Perquè així es venç al temps.

O els companys de la llibreria els 4 Gats, que cada any demanen els llibres de poesia, i amb fe en la causa, i per la causa, fan una paradeta, per si algú té ganes d'adquirir un exemplar i demanar a algun dels poetes que els hi signi.

També recordo amb molt d'amor, la cultura popular local que ens ha acompanyat en alguns dels anys, com la Colla bastonera Quico Sabaté. O el grup de Bocs i Cabres.
Molta feina feta, per moltes bones mans. 

Podeu consultar tota la informació a:
https://santceloni.cat/26808
 

Cartell Festival de poesia 2021 Foto: Pau Gener

Arxivat a