ERC de Sant Esteve de Palautordera defensa que el POUM potencia un creixement poc sostenible

Els republicans voten en contra del Pla Urbanístic del municipi en no ser ateses les seves esmenes

Miquel Campins i Marta Tàpias, conformen el Grup Municipal d'ERC de Sant Esteve de Palautordera
Miquel Campins i Marta Tàpias, conformen el Grup Municipal d'ERC de Sant Esteve de Palautordera | ERC Sant Esteve
Redacció
03 de maig del 2021
Actualitzat a les 9:18h
El grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya considera que el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) propicia un creixement massa ràpid de l'edificació a Sant Esteve de Palautordera a la segona deliberació de l'aprovació inicial del POUM (la primera va ser el gener del 2020). Per aquest motiu, el grup republicà de Sant Esteve va votar en contra al ple del passat 28 d'abril, alhora que també denuncia que l'equip de Govern de Junts ha desestimat gairebé totes les esmenes presentades per ERC-AM.

Segons la portaveu republicana, Marta Tàpias, "en el transcurs d'aquest any, la posició de l'equip de govern envers el POUM no ha variat gaire. Només ha variat allò que els departaments pertinents de la Generalitat li han fet canviar i algunes al·legacions tècniques d'alguns veïns i veïnes del municipi". En canvi, no s'ha adoptat cap de les cinc esmenes que va aportar ERC-AM. El pretext va ser que eren "al·legacions polítiques". Junts x Sant Esteve "no té cap intenció de modificar un POUM que no considerem positiu per al municipi".

Durant aquest any, ERC ha parlat amb els altres grups municipals, ha exposat les raons abastament, i ha intentat que es replantegin disposicions "que poden ser massa agressives amb el territori". Només s'ha aconseguit que es retiri la urbanització del sector Matagalls 2, que era d'ús agrícola i amb alt valor paisatgístic: "Ho agraïm, però considerem insuficient."

Les raons del vot d'ERC es concentren en el fet que el POUM possibilita un creixement excessiu en pocs anys; Desapareix els Pla d'Etapes en l'actualitat. Del projecte de repartir el creixement en quinquennis, s'ha passat a no haver-hi repartiment. Per tant, es fa difícil controlar el creixement i les actuacions urbanístiques; No hi ha garanties suficients de com ni de quan es farà l'habitatge protegit.


També ho raonen en què no es fa una reserva adequada de sol pel que fa a equipaments; No hi ha un Pla de Mobilitat que contempli el relligament del territori d'una manera satisfactòria i sostenible; No es tracta en profunditat el tema de l'aigua. Falta un debat en profunditat sobre què passa amb l'aigua de reg quan es venen parcel·les que abans eren camps agrícoles i la manca d'aigua en un futur si seguim creixent. També perquè encara hi ha moltes parcel·les buides per edificar al municipi. Fa un any n’hi havien més de dues-centes en tres nuclis del municipi.

En aquesta línia consideren que és un POUM massa captiu d'un Pla Ponent elaborat l'any 2008 i no realitzat en motiu de la crisi que va començar aquest any i que no permet en l'actualitat fer un projecte més esglaonat i controlat.

I un punt no menor és que Junts x Sant Esteve vol tirar endavant aquest projecte sense comptar amb la col·laboració d'ERC ni de la CUP. "El pla general és necessari, però, evidentment, no és el nostre POUM".
 
Més claretat a la CUP

El grup municipal d'ERC manifesta que els hauria agradat que els seus companys de viatge en la política municipal, la CUP, haguessin estat més clars en la seva votació al Pla Inicial del POUM. "És així que ens costa d'entendre el sentit del seu vot: un sí, una abstenció i un vot negatiu".

Per aquest motiu diuen que esperen que en properes vegades tinguin una posició més clara pel que fa a futures votacions al Pla Urbanístic del municipi atès que encara s'està en la fase d'aprovació inicial.