1 de 10
habitatge

Desnonada una família a Sant Celoni en situació de vulnerabilitat i risc d'exclusió residencial

La PAHC Baix Montseny diu que tot i l'intent de diàleg, la propietat no ha volgut deixar dos mesos més de marge perquè la Raquel i la seva família trobin una solució habitacional

La PAHC Baix Montseny no ha pogut aturar el desnonament d'una família a Sant Celoni | PAHC Baix Montseny
per Redacció, 12 d'abril de 2021 a les 09:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 d'abril de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Plataforma d'Afectades per l'Habitatge i el Capitalisme del Baix Montseny (PAHC) va anunciar divendres passat l'execució a Sant Celoni del desnonament de la Raquel i el Juan Pedro i la seva família, en presència dels ARRO, malgrat els intents de diverses persones de la comarca concentrades davant la porta de l'edifici que van intentar aturar-lo , ja que tampoc no ho van poder aconseguir per via administrativa.

D'acord amb un comunicat emès per la PAHC Baix Montseny la família desnonada es troba en una situació de vulnerabilitat i en risc d'exclusió residencial, situació agreujada per la crisi sanitària i problemes de salut. La família es va reincorporar fa poc a l'assemblea, fet que ha dificultat l'acompanyament i treball previ de mediació amb la propietat. "Tot i l'intent de diàleg, la propietat no ha volgut deixar dos mesos més de marge perquè la Raquel i la seva família trobin una solució habitacional", remarquen en el comunicat que han fet públic.


Assenyalen també que no s'ha pogut garantir un reallotjament digne. Tal i com recull l'article 5 de la Llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica: 

Les administracions públiques han de garantir en qualsevol cas el reallotjament adequat de les persones i unitats familiars en situació de risc d’exclusió residencial que estiguin en procés d’ésser desnonades de llur habitatge habitual, per a poder fer efectiu el desnonament. El mecanisme de garantiment del reallotjament l’ha d’acordar la Generalitat amb l’Administració local per als casos que les meses de valoració que regula la secció IV del Decret 75/2014, del 27 de maig, del Pla per al dret a l’habitatge, tramitin com a emergències econòmiques i socials.


Després del desnonament, els activistes de la PAHC es van traslladar a Serveis Socials de l'Ajuntament de Sant Celoni. Divendres la Raquel i el Juan Pedro van dormir en una pensió de Cardedeu i avui dilluns es tornaran a trobar amb els Serveis Socials per trobar una solució a curt termini. "Tenim ben present que la solució a llarg termini no arribarà de la mà ni de l'Ajuntament, que diu que no disposa de pisos per habitatge social, ni de la Generalitat, que té una llista d'anys per accedir a un habitatge de la mesa d'emergència. Una vegada més, caldrà que tornem a ser nosaltres, la PAHC, qui aconseguim un reallotjament digne."

Per això fan també èmfasi en l'article 7 de la mateixa Llei que recull els mecanismes pels quals l'administració pot resoldre la cessió obligatòria d'habitatges per tal d'incorporar-los al Fons d'habitatges de lloguer per a polítiques socials i ampliar així el parc d'habitatge social. La PAHC Baix Montseny, denuncia que aquesta llei no s'està acomplint i que, per tant, "s’està incorrent en un delicte".  

                   
En el comunicat també diuen que els animals de la Raquel i en Juan Pedro s'han quedat tancats al pis després del desnonament. "Posem l'èmfasi en que la Policia local i l'Ajuntament en són responsables segons l'article 337 del Codi Penal." 

 

Participació