Ajornada la Jornada de Recreació Històrica del Combat d'Arbúcies

Havia de celebrar-se aquest proper cap de setmana

per Redacció , 6 d'abril de 2021 a les 16:03 |
Jornada de Recreació d'Arbúcies | Aj Arbúcies

La vuitena edició de la Jornada de Recreació del Combat d'Arbúcies que havia de tenir lloc aquest cap de setmana vinent ha estat ajornada. El motiu és la situació de la crisi sanitària de la Covid-19. La jornada es porta a terme per a commemorar els fets que van tenir lloc a aquesta vila del Montseny l’any 1714: els fets que es coneixen com el Combat d’Arbúcies. Llavors, el sometent d’Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Espinelves i Viladrau van infligir una important derrota a les tropes borbòniques que volien avançar cap a Osona. 

En tots aquests anys Jornades del Combat s'han consolidat, amb les activitats de recreació i d'alguns costums d'aquella època, com una oferta cultural dirigida a un públic interessat en la Història.

Fests històrics

El 14 de gener de 1714, en el marc de la Guerra de Successió, la vall d'Arbúcies fou l'escenari d'un dels pocs fets d'armes victoriosos contra els exèrcits invasors, el Combat d'Arbúcies, on el sometent armat d'Arbúcies, amb l'ajuda del sometent de les poblacions veïnes, va derrotar dos regiments de tropes borbòniques.Els regiments valons, comandats pels coronels Cano i Franclieu, en trànsit d'Hostalric a Vic, van arribar a Arbúcies el 13 de gener de 1714 amb 800 homes i 150 cavalls, produint-se diferents vexacions per part de les tropes borbòniques a la població civil. La gent d'Arbúcies va organitzar el sometent, i avisà al sometent de poblacions veïnes (Espinelves, Sant Hilari, Viladrau...) per fer front l'enemic.

Així l'endemà, 14 de gener de 1714, a les 8 del matí poc després de sortir de la vila d'Arbúcies en direcció cap a Vic, i passades les penyes de Grau Sala (molt a prop de l'actual Molí de les Pipes), començà l'enfrontament. Després de 6 hores de combat el sometent va derrotar els regiments valons. Només s'escaparen a Hostalric prop de 200 soldats.


L'exèrcit borbònic no va perdonar aquesta derrota i l'1 d’abril de 1714 una força de prop de 5.000 homes es va dirigir a Arbúcies per saquejar-la i cremar-la.

La tradició oral ha portat als nostres dies la frase: Arbúcies, gent d’astúcies, matavalons.


Altres notícies que et poden interessar
  

 

Participació