La Diputació de Barcelona invertirà més de 40.000 euros per consolidar el menhir de Collsacreu

Entre els objectius hi ha la restitució volumètrica ajuntant els dos fragments i la restitució posicional vertical del menhir

Les dues parts del menhir de Collsacreu - Pla de les Bruixes, a Vallgorguina
Les dues parts del menhir de Collsacreu - Pla de les Bruixes, a Vallgorguina | NBM
Redacció
01 d'abril del 2021
Actualitzat a les 9:19h
La Diputació de Barcelona, mitjançant el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, preveu una inversió de 40.622 euros per acabar de possibilitar els objectius del projecte d'estudi, consolidació i restauració de la protoestàtua-menhir  (per la seva forma antropomòrfica) de Collsacreu - Pla de les Bruixes, a Vallgorguina, emplaçat en una clariana de bosc prou significativa, en un pas natural de la serralada Litoral per on es pot circular entre la Depressió Litoral i la Prelitoral.

Posteriorment a la seva restitució volumètrica ajuntant els dos fragments i la restitució posicional vertical del menhir.  Així mateix el projecte preveu fer visitable l'indret de forma segura pels visitants i pel monument en el seu entorn original al públic en general.

En aquesta línia la Diputació de Barcelona ja ha invertit 5.800 euros en el projecte d'intervenció que fa poques setmanes es va lliurar a l'Ajuntament de Vallgorguina. La intervenció arqueològica realitzada el 2018 va comportar l'excavació de tot el perímetre del menhir per tal de deixar-lo descobert. Té unes dimensions aproximades de 2,45 m de longitud per uns 85 cm d’amplada.

La part visible presenta una morfologia amb dues cares grans i amples i altres dues cares més estretes que voldrien representar o simbolitzar una silueta o perfil antropomorf. La part superior presenta una línia de fractura i li manca un tros. El fragment superior del menhir es troba a uns 28 metres avall en la vessant sud del límit del pla.

Totes les superfícies del menhir han estat repicades fins aconseguir uns perfils suaus i llisos, i en la part del perfil superior de la figura, sembla que s'ha retallat la pedra amb una morfologia semicircular i després s'ha repicat com la resta de la superfície del menhir.

El menhir està fet de granit, un tipus de roca pròpia de la geologia d’aquesta zona de la Serralada Litoral. Específicament, al pla de les bruixes no hi aflora i hi domina el sauló, un tipus de sol molt compacte i amb poca vegetació, fruit de la disgregació del granit. El menhir es troba caigut a terra de forma aïllada i sense cap context arqueològic conegut ara per ara al seu voltant.  

 
 
Arxivat a