Mireia Teixidó: «Som un país amb poca cultura jardinera»

«Ara és època de plantar petúnies, bulbs de gladiols, plantes aromàtiques, plantes crasses o suculentes... hi ha moltes possibilitats»

Mireia Teixidó reclama valorar més la jardineria
Mireia Teixidó reclama valorar més la jardineria | Jordi Purtí
30 de març del 2021
Actualitzat a les 9:28h
Tothom qui hagi de posar al dia el jardí i l'hort de casa o bé si vol iniciar ara és el moment. Amb la primavera és quan s'ha de sembrar i plantar. Sobre la cultura de la jardineria i els coneixements que en tenim n'hem parlat amb Mireia Teixidó (Barcelona, 1973), però gairebé tota la vida havia estiuejat a Vallgorguina i des del 2005 n'és una de les seves veïnes. És jardinera, divulgadora, tècnica de turisme i col·laboradora del programa Via lliure de RAC1.

- Amb l'arribada de la primavera tots volem ser jardiners. En sabem prou?

- Per norma general hi ha poca cultura jardinera a casa nostra. Sobretot si ens comparem amb països com França o Anglaterra. Per tant, és clar que no en sabem massa i, a més es va perdent. Per exemple si als nens els preguntem que és un gladiol i no saben respondre. Això passa més a les ciutats, que no saben diferenciar les espècies. Ens falta coneixement de la diversitat d'arbres, arbustos, flors i plantes.

- Mireia Teixidó també és divulgadora. En les seves classes intenta transmetre aquests coneixements que diu que n'estem mancats?

- Faig classes al Centre de Formació del Laberint d'Horta i una de les particularitats que té és arribar a la gent perquè puguin conèixer de manera sòlida i àmplia les plantes i les tècniques de jardineria.

- Quines recomanacions faria a les persones que ara ja comencen a preparar el jardí de casa seva?

- Encara que sigui un balcó o una terrassa -no tothom disposa de jardí- que plantin, que sembrin i que visquin l'experiència de crear vida, perquè sembrar és crear vida. Això reconforta molt, de la mateixa manera que es pot comprar una planta. Aquesta època és ideal per iniciar-se en tot aquest món i si agrada i se'n vol saber més poden mirar de fer algun curs.

blockquote]"en aquesta situació de pandèmia, la veritat és que la gent s'ha abocat molt en el tema de les plantes"

- Què hauríem de plantar ara per donar una mica de color i vida a casa en aquests moments de pandèmia?

- Mira, en aquesta situació de pandèmia, la veritat és que la gent s'ha abocat molt en el tema de les plantes. De fet, els jardiners tenim molta feina. Suposo que el tot plegat ho ha propiciat el fet que la gent és més a casa i té més temps per dedicar-s'hi. Ara hi ha moltes possibilitats com per exemple petúnies, bulbs de gladiols, plantes aromàtiques si hi ha prou sol, plantes crasses o suculentes per gaudir-les a l'estiu amb tota la seva intensitat. També poden fer un petit hort. Ara és un bon moment per fer aquestes plantacions, a l'estiu ja no.
 

Mireia Teixidó , jardinera i divulgadora de Vallgorguina


- Plantem, sembrem i després venen les plagues...

- És el cicle de la vida. Els insectes existeixen i existiran sempre l'únic que quan es descontrolen ja diem que és una plaga. I ara a la primavera és quan la temperatura comença a pujar i la humitat ajuda a la proliferació d'insectes, fongs, pugó, caparretes, i hem d'estar alerta i, si cal tractar-ho.

"Tant a l'àrea metropolitana com al conjunt de Catalunya hi ha parcs i jardins que són molt interessants de conèixer. Val la pena apropar aquests espais verds a la gent i explicar els seus secrets"


- També es dedica a fer guiatge i acompanyament.

- A banda de jardinera, també vaig fer un grau superior de tècnica de turisme i sóc guia oficial de Catalunya i la meva idea és relacionar la jardineria amb el turisme i, d'aquesta manera, ajudar a fer conèixer parcs i jardins que tenim tant a l'àrea metropolitana com en el conjunt de Catalunya. Es tracta d'apropar aquests espais verds a la gent i explicar els secrets del jardí, les plantes que es van veient i interpretar el paisatge és una cosa molt bona i a la gent els agrada. És veure els parcs i els jardins d'una altra manera i alhora afavorir la jardineria perquè a vegades està una mica desprestigiada.

- I Mireia Teixidó cada quinze dies respon dubtes dels oients al programa Via Lliure de RAC1. És una bona experiència?

- Des de l'octubre vàrem encetar aquesta col·laboració quinzenal i sempre em quedo curta perquè he d'explicar moltes coses i disposa de poc temps. Caldria més programes d'aquest estil per posar més en valor tot aquest món. Com experiència per a mi és molt bona perquè no ho havia fet mai i estic molt contenta.