podem catalunya

Condemnen Podem a readmetre una advocada de Llinars a qui van reduir la jornada mentre investigava irregularitats

La sentència diu que "no hi ha indicis" que la reducció fos una "represàlia", però admet que és il·legal perquè es va fer "de forma unilateral"

per NacióBaixMontseny , 19 de març de 2021 a les 13:13 |
El Jutjat Social número 1 de Granollers ha anul·lat la reducció de jornada que Podem va fer a una advocada quan aquesta estava investigant presumptes irregularitats de la formació. Segons la jutgessa, aquesta reducció va ser il·legal perquè es va aplicar sense el consentiment de la treballadora, fet que no està permès per l'Estatut del Treballador, i condemna la formació a readmetre-la.

L'advocada, resident a Llinars del Vallès, treballava a mitja jornada per Podem Catalunya des de l'abril de 2016, i un any més tard la formació li va ampliar el contracte a 40 hores setmanals arran d'oferir-li una feina com a assessora jurídica per a l'executiva estatal del partit. Tot i aquesta ampliació, la treballadora cobrava dues nòmines de 20 hores cadascuna; un fet, però, que la jutgessa no entra a valorar perquè ho situa com un acord entre l'empleada i el partit.


L'any 2019, l'advocada va iniciar una investigació interna sobre presumptes irregularitats en el funcionament de Podem, una recerca que feia amb el delegat de protecció de dades del partit, que posava en dubte la legalitat dels contractes signats amb una empresa consultora per les eleccions del 2019 i amb una altra empresa encarregada de fer obres a la seu.

El delegat de protecció de dades va denunciar aquests casos davant la Guàrdia Civil, mentre l'advocada també va sospitar i començar a investigar presumptes irregularitats entorn la situació laboral d'un treballador que havia mort i sobre l'acomiadament de l'escorta d'Irene Montero.


A principis de desembre del 2019, Podem va comunicar a l'advocada que la cessava de les seves tasques a l'executiva estatal per una reestructuració de l'àrea de Compliment Normatiu, de la qual ella n'era responsabl; un acomiadament parcial que, a parer de l'advocada, era una represàlia per les irregularitats que estava investigant.

Així, l'advocada va denunciar-ho a la justícia, reclamant una indemnització pels dies no treballats i una segona indemnització de 75.000 euros per danys morals.


"No hi ha indicis que permetin afirmar que la modificació de la jornada obeeix a una represàlia"

Els tribunals han conclòs que cap dels documents aportats en la investigació evidencia que l'advocada estigués participant en investigacions que poguessin incomodar la direcció del partit, amb la qual cosa "no hi ha indicis que permetin afirmar que la modificació de la jornada obeeix a una represàlia", segons diu la sentència, però la magistrada sí que constata que la reducció de jornada és il·legal a nivell jurídic, tal com recull l'article 12.4 de l'Estatut dels Treballadors, perquè "el canvi no es pot imposar de forma unilateral".

Així, la jutgessa sentencia que el partit ha de readmetre l'advocada a jornada completa, i imposa una indemnització de 36,72 euros/dia pel sou deixat de cobrar des del desembre de 2019.

 

Participació