La factura del coronavirus al Vallès Oriental: tancament de cent empreses del metall i automoció i 45 del sector logístic

Un estudi del Consell Comarcal posa xifres a la pèrdua de teixit empresarial de la comarca

per Redacció , 17 de març de 2021 a les 10:24 |
Un home mirant la pàgina web del Servei Estatal Públic d'Ocupació (SEPE) | ACN
La Covid-19 ha impactat fortament en el sector industrial del Vallès Oriental i també en els sectors del metall, logística i afins, accelerant la pèrdua del seu teixit empresarial. Així ho alerta un estudi elaborat per l’empresa Societat i Empresa, a encàrrec del Consell Comarcal i la Taula Vallès Oriental Avança (TVOA).

L’estudi posa de manifest que la Covid-19 "ha intensificat l’alt nivell de tancament d’empreses que ja es venia donant abans de la pandèmia". El tancament de centres de cotització des de finals de 2019 al tercer trimestre de 2020 hauria estat de 99 empreses al sector metall, automoció i afins i de 45 empreses del sector logístic. En percentatges, el priemr trimestre de 2020 hi va haver una variació de -12,3% en metall i -9,2% en logística.


L’estudi destaca que el gruix de les empreses de la comarca en aquests sectors es caracteritza per una forta presència de petites empreses i microempreses, que sumen el 91% del total (la microempresa representa el 65,57% i la petita el 25,49%) i "és per això que han estat aquestes les empreses més afectades per la crisi".

Pel que fa a la facturació, la disminució estimada de totes les empreses existents al Vallès Oriental hauria estat de -2019.1 milions d’euros, i concretament, en el sector metall, automoció, logístic i afins la caiguda seria de -450 milions d’euros. 


D'altra banda, les dades de l’atur situen, des de març de 2020 fins desembre de 2020, un increment de +153 aturats del sector metall, automoció i sectors afins i +82 en sector logístic, unes xifres d’atur que, segons puntualitza l'estudi, haurien estat apaivagades per l’existència dels ERTOs.

L’estudi també posa de manifest l’existència de la bretxa de gènere, en ocupació (una mitjana del 24% de dones) i també una bretxa salarial pronunciada, amb una diferència de 6.000 euros de sou.


L’anàlisi destaca la poca industrialització 4.0 i "la baixa percepció entre l’empresariat que la Indústria 4.0 sigui un factor de valor diferencial respecte a la competència".

A més, destaca també que "les formacions tècniques actuals no disposen del coneixement tecnològic 4.0 per adaptar-se a les noves implementacions i posa en evidència també la falta d’adaptació de l’oferta de titulacions a les noves demandes professionals, així com un mercat laboral poc preparat davant una possible demanda de perfils professionals relacionats amb la indústria 4.0".

En aquest sentit, l’informe proposa 34 accions i 8 línies estratègiques per atendre les necessitats del sector i també les necessitats formatives.

Les valoracions

Davant les dades, el vicepresident segon i conseller de Promoció Econòmica i Estudis, Jordi Manils, ha alertat que que cal "assumir que tenim una situació difícil de resoldre a curt termini" i proposa "més concertació territorial, més diàleg i més sinèrgies i fer polítiques una mica atrevides". "Hem de dissenyar un nou model productiu a Catalunya i al Vallès Oriental que aprofiti les oportunitats, miri al futur, es modernitzi i focalitzi en la formació la tecnificació dels treballadors i treballadores i la possibilitat de renovar els sectors", ha afegit.

Un dels exemple de l'exposat és el cas de Bosch. Manils ha comentat que "el Consell Comarcal i la TVOA tenim el ferm compromís de no deixar que s’utilitzi de forma oportunista aquesta crisi com estan pretenent fer algunes empreses com és el cas de Bosch, que amb un benefici industrial de més de 1.900 milions d’euros pretén tancar la seva plata de Lliçà d’Amunt al·legant l’impacte de la Covid". 

En aquest sentit, el secretari general de CCOO al Vallès Oriental, Maresme i Osona, Gonzalo Plata, ha defensat la "creació de clústers o fórmules de col·laboració empresarial a nivell d’àrees metropolitanes europees per evitar el dumping empresarial dins la Unió Europea que estan fent empreses com Bosch".

Plata ha proposat, entre d’altres, "més qualificació dels treballadors i treballadores a través del reforç de la FP i la formació contínua" i "mirar al món des de la perspectiva vallesana i metropolitana per decidir amb quines zones del planeta volem cooperar des d’aquesta especialització sectorial que proposem que es posi en marxa".

 

Participació