Vallgorguina acull una nova edició de la Fira del Bosc i la Terra

NacióGranollers.cat
26 de novembre del 2012
La Fira del bosc i de la terra, celebrada a Vallgorguina aquest cap de setmana
La Fira del bosc i de la terra, celebrada a Vallgorguina aquest cap de setmana | NacioGranollers
Artesans i productes de la terra, a la fira de Vallgorguina Foto: NacioGranollers

Com és habitual, el darrer cap de setmana del mes de novembre, i tot coicindint amb la Festa Major de Sant Andreu, Vallgorguina ha celebrat la Fira del Bosc i de la Terra, un dels actes més populars del municipi vallesà. Molta gent, molt ambient i una gran participació del poble han estat presents al camp de futbol municipal, un nou enclavament que no ha deixat ningú indiferent i que compta amb detractors i partidaris a parts iguals. 

En la seva dissetena edició, la Fira, que és organitzada cada any l’Associació d’Intercanvis Culturals amb el suport de l’Ajuntament ha ofert als vallgorguinencs i els visitants l'oportunitat de veure tallers que reprodueixen activitats artesanals del segle XIX com forners, ferrers, terrissaires, formatgers, sabaters, fusters, tarotistes... i també el famós i concorregut concurs de tallada de troncs, entre moltes altres activitats.

Un homenatge a les arrels del municipi
El bosc i la terra, que li donen nom, reben l’homenatge d’un poble que té les seves arrels en aquests dos elements. El bosc és el gran protagonista de Vallgorguina, una vila que viu en un entorn forestal que li havia donat vida amb unes activitats estretament lligades al món silvícola: bosquerols, llenyataires, carboners, peladors de suro, i tot un seguit d’activitats i oficis que també hi estaven relacionades, com els tapers, els que feien rodells, els feixinaires o els carreters.

L'altre element, la terra, és present en les feines tradicionals de conreus pel bestiar i per a les persones. A Vallgorguina es collien blat, patates, mongetes pel consum i la venda, així com també es comercialitzaven les castanyes i els bolets. Quasi a cada casa hi havia vaques, el porc per la matança, l’aviram i els conills pel consum d’ous i carn, o bé també per a vendre al mercat setmanal de Sant Celoni, que es celebrava, com ara, els dimecres i era el "dia de festa" dels pagesos del municipi. 

La Fira del bosc i de la terra, celebrada a Vallgorguina aquest cap de setmana Foto: NacioGranollers