electricitat

Un estudi de la UAB al Montseny diu que l'espai sota les línies elèctriques forestals és bo per a la biodiversitat i la fauna

Els primers resultats de l'estudi indiquen un augment significatiu de la densitat floral, abundància de pol·linitzadors, abundància i diversitat de papallones diürnes

per Redacció , 4 de març de 2021 a les 01:01 |
Un estudi assenyala que l'espai sota les línies elèctriques protegeix la fauna i la biodiversitat | REE
Els espais que queden sota les línies elèctriques en zones forestals poden actuar com a illes reservades de biodiversitat i com a refugis per a la fauna, segons els primers resultats d'un estudi al Parc Natural del Montseny. És un treball de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que forma part del projecte pilot Naturalesa en XARXA de la universitat, en col·laboració amb el Grup Xarxa Elèctrica.

El projecte pretén analitzar el paper que exerceixen les zones sota línies d'electricitat de Xarxa Elèctrica d'Espanya, que són el que es denomina "carrers de seguretat". Aquesta iniciativa implica també crear un protocol d'avaluació d'aquests microhàbitats mitjançant una anàlisi general de l'ecosistema.


S'ha constatat que les línies elèctriques actuen "com reserva de biodiversitat quan l'entorn és boscós i com a refugi de fauna quan l'hàbitat contigu està obert i ha rebut l'impacte de la intervenció humana". Els primers resultats de l'estudi indiquen "un augment significatiu de la densitat floral, abundància de pol·linitzadors, abundància i diversitat de papallones diürnes".

Espais oberts


Actualment abunda l'agricultura intensiva; "el bosc s'està tancant, envellint i homogeneïtzant", i falten espais oberts naturals, amb la consegüent pèrdua de biodiversitat. Periòdicament s'actua als carrers de seguretat de les línies elèctriques per a evitar riscos elèctrics i incendis, i hi ha dos tipus de zones: espais oberts (quan la gestió forestal ha estat recent) i espais tancats (quan l'hàbitat ha evolucionat i ha tornat a créixer).

Els carrers de seguretat que discorren sota les línies elèctriques "proporcionen illes d'espais oberts en zones boscoses i illes d'espais tancats en zones obertes".


Natura en xarxa

Natura en XARXA, iniciat a l'estiu del 2020 i fins a desembre de 2021, fa un seguiment de la biodiversitat associada a línies elèctriques en tres zones de protecció amb diferents règims altitudinals: Sant Celoni, Collformic i Seva.

L'estudi analitza la diversitat i densitat floral, la presència de papallones diürnes i els seus cicles de vida, les seves estrictes necessitats ecològiques (plantes nutrícies d'adults i de larves), i la seva mobilitat, així com l'abundància de grans grups d'insectes pol·linitzadors.

Amb tot això s'establiran els protocols de seguiment dels denominats carrers de seguretat de les línies de transport elèctric. Natura en XARXA  està dirigit pels professors del departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB Xavier Munill, Ona Font i Ana Morton.

 

Participació