VÍDEO La llúdriga es reprodueix per segon any consecutiu a la conca de la Tordera

Ja es comptabilitzen cinc grups familiars amb uns 20 exemplars a la Tordera i 10 al Besòs

La llúdriga a la Conca de la Tordera
La llúdriga a la Conca de la Tordera | Fundació RIVUS
Redacció
26 de febrer del 2021
Actualitzat a les 17:29h

El Projecte de seguiment i investigació de la llúdriga a les conques del Besòs i de la Tordera, que està duent a terme l'Observatori RIVUS, dins la Fundació RIVUS, ha confirmat la reproducció, per segon any consecutiu, d'aquest mamífer a la Tordera. Un fet destacable, ja que la reproducció és un dels millors indicadors del bon estat dels sistemes fluvials i del seu correcte funcionament ecològic.

"La progressiva recuperació de la llúdriga en aquest àmbit no és només el triomf d'una espècie bandera i carismàtica, sinó també el de tota una comunitat ecològica que es desenvolupa sota el seu paraigües", explica Arnau Tolrà, biogeògraf i investigador d’aquesta línia de seguiment, que també compta amb el suport del Consorci Besòs Tordera, la Fundació Barcelona Zoo i l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), i amb el patrocini de Grifols i Freudenberg.

Durant  els  darrers  dos  anys (2019 i  2020 a  la  Tordera i 2020 també  al  Besòs) s'ha assolit la fita més esperada: les llúdrigues s'han reproduït en ambdues conques per  primera vegada després de la seva extinció local a finals del segle passat. En total, s'han identificat cinc grups familiars a la conca de la Tordera i un a la del Besòs. La població   actual se situa aproximadament en10 llúdrigues a la conca del Besòs i de mínim 20 a la Tordera.

Zones de reproducció

Les zones de reproducció de la llúdriga coincideixen amb els sectors de riu que  gaudeixen d'una dinàmica fluvial més propera a la natural, d'una major disponibilitat de refugis a les ribes i d'heterogeneïtat d'ambients, amb presència d'elements com fusta  morta dins la llera. Aspectes que van lligats a una major tranquil·litat i a una major  abundància i accessibilitat a l'aliment. En aquest sentit, la dieta de la llúdriga és  variable al llarg de les estacions de l'any i es compon principalment de peixos, però  també integra proporcions destacades de crancs i amfibis. Les espècies més consumides són la bagra, el barb de muntanya i el cranc vermell americà.

En el cas concret de la conca del Besòs, la dieta presenta una menordiversitat de peixos autòctons, una major proporció de peixos exòtics i una menor proporció d’espècies amenaçades, com l’anguila i l’espinós. Un dels principals objectius que es persegueix amb aquest projecte de seguiment és establir mesures de conservació que permetin la protecció  de l’espècie i de tota la seva comunitat ecològica. Els resultats permetran integrar nous criteris ecològics en la gestió del medi fluvial.

En paraules de Josep Monràs, president de la Fundació RIVUS, "el  retorn de la llúdriga a les nostres conques ja és una realitat; des de fa una dècada, els individus divagants han anat augmentant progressivament i ja es pot afirmar que s’hi ha establert definitivament".