«Per combatre l'emergència climàtica no s'hi valen dreceres», la CUP exposa al Baix Montseny el seu programa mediambiental

Regidors i candidats de la formació del Baix Montseny expliquen les mesures ecologistes de la CUP Un Nou Cicle per Guanyar a les portes del Parc Natural del Montseny

Candidats i regidors de la CUP a la porta d'entrada al Parc Natural del Montseny, a Sant Esteve de Palautordera
Candidats i regidors de la CUP a la porta d'entrada al Parc Natural del Montseny, a Sant Esteve de Palautordera | Jordi Purtí
Redacció
11 de febrer del 2021
Actualitzat a les 20:09h
La convocatòria feta a les portes del Parc Natural del Montseny, a Sant Esteve de Palautordera, ja ha sigut un missatge clar que la CUP Nou Cicle Guanyem es presenta a les eleccions del 14-F amb l'ànim de canviar les coses i, en aquest sentit, l'ordenació territorial, l'urbanisme i el sòl -amb tot el aquests termes engloben- és el mecanisme per abordar i combatre l'emergència climàtica "sense dreceres" des del Parlament de Catalunya la propera legislatura.

Així, la candidata Mariona Pascual (Sant Celoni), el candidat Arnau Comas (Sant Esteve de Palautordera), el regidor Gerard Carot (Sant Celoni), la regidora Sole Palao (Sant Esteve de Palautordera) i Lluís Morales (Santa Maria de Palautordera) han fet una pinzellada del model territorial massa centralitzat, les desigualtats mediambientals que la Covid-19 ha posat en evidència i la necessitat de regular els accessos als espais naturals i, concretament, al Parc Natural del Montseny i Reserva de la Biosfera, tal com ha introduït Gerard Carot, regidor de l'Ajuntament de Sant Celoni.

La candidata Mariona Pascual ha posat de relleu l'impuls que des de la formació anticapitalista es vol donar a les energies 100% renovables i a l'eficiència energètica tant habitacional com industrial. Per això, reclama a totes les forces polítiques que deixin de banda declaracions simbòliques hi treballin en aquest sentit "més enllà d'un càlcul electoral".

Per la seva banda el candidat Arnau Comas ha posat èmfasi en la necessitat de recuperar la gestió pública de l'aigua i l'energia, uns serveis essencials per al medi ambient. Ha posat el cas de Sant Celoni i Sant Esteve de Palautordera amb servei externalitzat i el de Santa Maria de Palautordera, de gestió municipal "però d'aquella manera". Comas ha recordat que al Parlament de Catalunya hi ha una proposta sobre els procesos  de remunicipalització de l'aigua "ja que la gestió de l'aigua pel seu caràcter essencial ha de ser pública". En relació a l'energia ha dit que el Parlament ha de recuperar la sobirania del servei.

Residu zero

La regidora de l'Ajuntament de Sant Esteve de Palautordera, Sole Palao, ha explicat que cal impulsar una llei real sobre  el residu zero. Un dels aspectes per transitar en aquest camí és implementar la recollida porta a porta "com s'ha fet a Sant Esteve de Palautordera i està funcionant molt bé".

Lluís Morales, regidor de l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera, ha posat en valor la necessitat d'un nou model d'organització territorial "una comunió entre la societat i la natura", ha dit. Un model territorial amb equilibri. Entre les propostes la creació del departament de Medi Ambient -ara és una secretaria- i una vicepresidència de Transició Energètica i Climàtica. També es proposa la moratòria de grans projectes que afecten sòl públic i rústic, habilitar la Llei de Canvi Climàtic i una nova llei de residus.