En marxa la 5a edició dels Pressupostos Participatius a Sant Hilari Sacalm

L'Ajuntament hi destina 50.000 euros i fins al 15 de març la ciutadania pot enviar, telemàticament, els seus projectes de millora pel poble

Camí de Cal Sastre de Sant Hilari Sacalm
Camí de Cal Sastre de Sant Hilari Sacalm | AJSHS
Redacció
11 de febrer del 2021
Actualitzat a les 9:08h
Per cinquè any consecutiu, l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm posa en marxa els Pressupostos Participatius i hi destinarà, com en l'edició passada, 50.000 euros. Fins al 15 de març la ciutadania de Sant Hilari podrà enviar les seves propostes a través del web https://participa.santhilari.cat.

A partir del 16 de març totes les peticions rebudes seran valorades amb criteris tècnics i econòmics fins al 16 de maig. Finalment, el procés de votacions es farà del 17 de maig al 30 de juny. Una novetat d'aquesta edició és la possibilitat d'obtenir el suport de l'agent telemàtic que l'Ajuntament de Sant Hilari posa a disposició de la ciutadania, per elaborar propostes a través del portal web.

Aquest projecte va néixer el 2017 amb la intenció d'implicar la població a l'hora de decidir una part del pressupost municipal, ja sigui formulant propostes o escollint quina de les iniciatives els sembla més adient. En les primeres edicions el pressupost es dividia per barris i a partir del tercer any es va replantejar el procediment i es va transformar en un projecte global per tot el poble. L'any 2019 la població va escollir entre quatre projectes proposats per l'Ajuntament i, la novetat del quart any, i que segueix vigent, és que la ciutadania s'implica de ple en el procés i expressa directament les seves peticions.

El consistori valora molt positivament uns Pressupostos Participatius avalats per una alta predisposició ciutadana en la presa de decisions a Sant Hilari. L'any passat van participar 582 persones, fet que suposa un 12,15 % de participació. Es tracta d'una molt bona xifra, ja que la majoria de processos participatius d'altres ajuntaments es mouen entre un 3 i un 6%. El regidor de Participació Ciutadana Jordi Moragas reafirma el compromís de l'equip de govern en donar veu a la ciutadania: "Hem de convidar la gent a participar de les decisions del poble i que puguin aportar la seva visió. D'aquesta manera s'afavoreix el debat, la priorització de les necessitats i la gestió del pressupost. El nostre objectiu, després de 5 anys de foment de la participació, és consolidar la participació com un dels puntals de la política municipal".

Dues propostes del 2020 ja són una realitat
 
La proposta guanyadora dels Pressupostos Participatius del 2020, amb 189 vots, va ser executar el camí per a vianants fins a Cal Sastre. Gràcies a aquesta iniciativa es va millorar la ruta circular al municipi amb la creació d'un vial elevat d'un metre i mig d'amplada que segueix el voral de la carretera de Villavecchia des del Pla del Vent fins a l'entrada de Cal Sastre.
 
Com que el cost estimat per aquesta proposta era de 35.000 euros, també es va posar en marxa la tercera proposta més votada, amb 70 vots, que consistia en perfeccionar el control de vehicles al centre del poble. On abans hi havia unes pilones, ara s'hi ha instal·lat un sistema de càmeres amb identificació de vehicles i un semàfor que permet o restringeix el pas a l'entrada dels carrers Josep Ximeno, Montsolís i de la Font.
 
Aquest mes de febrer les dues peticions que van sorgir dels Pressupostos Participatius 2020 ja són una realitat. En edicions anteriors, quan cada barri feia les seves propostes, Sant Hilari Sacalm va renovar el mobiliari urbà de diferents carrers i parcs infantils, va pintar nous passos de vianants, va fer un pas elevat i va aplicar altres millores pel que fa a mobilitat.
 
L'aposta de l’Ajuntament per la participació ciutadana és ferma amb un seguit d'actuacions participatives durant els darrers anys, com l'elaboració del Pla de Mobilitat per reordenar la circulació, el disseny del camí segur escolar, la creació del Consell d'Infants per donar veu als més menuts, la consolidació de diverses taules sectorials (taula de ciutadania, turisme, salut, etc.) i les consultes ciutadanes per decidir temes com el nom de la biblioteca o per debatre qüestions sobre la Festa Major.