economia

Afadis i La Clau paradigmes de l'economia social al Baix Montseny

Josep Vidal, director general d'Economia Social, les Cooperatives, el Tercer Sector i l'Autoempresa, ha conegut el desenvolupament d'aquests projectes

per Redacció , 2 de febrer de 2021 a les 09:52 |
Josep Vidal visita diversos projectes socials del Baix Montseny i el Vallès Oriental | Ateneu Cooperatiu VO
El director general d'Economia Social, les Cooperatives, el Tercer Sector i l'Autoempresa, Josep Vidal, ha visitat la seu i l'equip de l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, així com diversos projectes de l'economia social i solidària de la comarca.

Concretament ha conegut l'associació Granollers Pedala de la capital vallesana. Es tracta d'una entitat que promou l'ús de la bicicleta com a opció de mobilitat quotidiana a la conurbació de Granollers. Ara per ara, tres dels seus membres es troben en un procés de crear, amb l'acompanyament de l'Ateneu, una cooperativa que ofereixi serveis de ciclologística i mobilitat sostenible a la ciutat.


Visita a Afadis i la Clau
 

Visita a Afadis Baix Montseny a Santa Maria de Palautordera Foto: Ateneu Cooperatiu VO

Tot seguit, Vidal i l'equip tècnic de l'Ateneu s'han dirigit al Baix Montseny. Primer per conèixer de primera mà Afadis Baix Montseny (Associació de Famílies amb Discapacitat). Amb l'ajut d'un Projecte Singulars, Afadis Baix Montseny va crear una cooperativa de consum a Santa Maria de Palautordera, que pretén sumar esforços per fomentar la inclusió social de nois i noies amb diversitat funcional, mitjançant activitats diverses amb la comunitat.


Per últim, el tour vallesà de Josep Vidal ha acabat a Sant Celoni. Allà ha pogut parlar amb membres del Casal Popular La Clau, projecte autogestionat que des del 2012 acull una gran varietat d'entitats i activitats. És, alhora, un espai compromès amb l'entorn, l'assemblearisme, el feminisme i que posa les persones i les cures al centre.

Per la seva banda, aquest casal popular comparteix instal·lacions amb la taverna L'Avern, una cooperativa de restauració que ofereix plats mediterranis amb opcions vegetarianes i veganes, i un espai de trobada important, ple de vitalitat i dinamisme comunitari.


Vidal ha explicat que, després de tres anys de feina dels Ateneus i d'haver-ne fet seguiment, volien "saber com estaven funcionant els Ateneus, quines angoixes, quines preguntes, quins dubtes i quines fortaleses tenien cadascun". Tot plegat, per a la planificació del programa que haurà de venir en la pròxima legislatura.
 

Josep Vidal ha visitat La Clau de Sant Celoni Foto: Ateneu Cooperatiu VO


Pel que fa a la comarca, ha assegurat que "al Vallès Oriental hi ha moviment, hi ha ganes de cooperativisme i d'economia social", i en línies generals hi ha afegit: "Necessitem reforçar encara més els llaços amb la gent i que es faci més conegut què és el cooperativisme, perquè encara ens trobem que en segons quins territoris, i en el Vallès també passa, molta gent encara no el coneix. També necessitem reforçar l’aliança amb el món local".

Tanmateix, Vidal ha conclòs afirmant que han fet un creixement important, ja que veníem d'una situació complicada i en canvi ara l'economia social i cooperativa està creixent i amb força.
 

 

Participació