1 de 10
habitatge

La PAHC Baix Montseny celebra un any de la recuperació del Bloc Caliu a Sant Celoni

Propietat de la Sareb, abandonat i sense acabar, ara hi viuen sis famílies

El Bloc Caliu recuperat per las PAHC Baix Montseny ara fa un any | PAHC Baix Montseny
per Redacció, 26 de gener de 2021 a les 10:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La PAHC Baix Montseny ha celebrat aquest 25 de gener el primer aniversari de la recuperació del Bloc Caliu a Sant Celoni. Es tracta d'una construcció d'habitatges que forma part de l'Obra Social de la PAH i és el primer bloc de pisos recuperat per la PAHC Baix Montseny. La propietat és de la Sareb, portava més de 8 anys buit, abandonat i sense acabar.

Quan hi van entrar el 25 de gener de 2020, els pisos estaven en molt mal estat, sense instal·lació elèctrica ni d'aigua. També estaven trencades o incompletes les cuines i els lavabos. "Gràcies al suport i l'energia de les companyes de la PAHC, voluntàries i veïnes de la comarca, en poques setmanes els pisos estaven en condicions dignes per a ser habitats", expliquen des de la PAHC Baix Montseny.

Actualment hi viuen i l'omplen de vida sis famílies. Al Bloc Caliu s'ha creat una comunitat de veïnes, fonamentada en els valors del respecte, suport mutu, la cooperació i la solidaritat, valors que promovem des de la PAHC. Les veïnes del Caliu es reuneixen quinzenalment en assemblea per a tractar i resoldre temes referents al bloc, la comunitat i per a donar-se suport en cobrir les necessitats del dia a dia i d'aquesta manera no perdre l'esperit de comunitat, espina dorsal del projecte. D'altra banda, les veïnes segueixen vinculades a la PAHC assistint a les assembles i donant suport a d'altres companyes.

El mes de juliol va arribar la primera demanda de la Sareb. Com se sap, la Sareb (conegut també com a "banc dolent") va ser creada durant la crisi del 2008 per a absorbir els "actius tòxics" de la bombolla immobiliària, cases acabades o a mig acabar sense vendre i els deutes de constructores i promotores en fallida. "Tots aquests actius els vam pagar amb diners de totes". recorden des de la plataforma.

La PAHC ha començat la negociació amb la Sareb i amb l'Ajuntament de Sant Celoni per tal d'aconseguir lloguers socials per a totes les famílies del bloc segons s'estipula a la llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. "Des de la posició de força per a la negociació que ens dona haver recuperat i donat vida a un edifici buit volem fer prevaldre l'ús social de l'habitatge", remarca  la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme.

 

Participació