L'Ajuntament d'Hostalric aprova un pressupost de prop de 5,3 milions d'euros per al 2021

S'estructura en cinc grans eixos que nodriran amb nous recursos per seguir promocionant el creixement del municipi

Sessió telemàtica del ple ordinari que ha aprovat el pressupost d'Hostalric per aquest any 2021
Sessió telemàtica del ple ordinari que ha aprovat el pressupost d'Hostalric per aquest any 2021 | AJH
Redacció
15 de gener del 2021
Actualitzat a les 12:05h
El Ple de l'Ajuntament d'Hostalric, reunit en sessió ordinària dilluns 11 de gener, va donar llum verda al noupressupost municipal per al 2021 amb els vots a favor de l'equip de govern (SxH-AM) i l'abstenció del grup municipal de JxCat-Junts. Els comptes per a l'actual curs ascendeixen fins als 5.298.108,35 euros.

Glòria Joaquim, regidora d'Hisenda, avança que "encarem el projecte de pressupost d’enguany en un 2021 comptablement difícil perquè seguirà marcat per la crisi social i econòmica que estem patint a causa de la Covid-19. Amb tot, continuarem treballant per a reduir la despesa tal com ens marca el Pla Econòmic Financer al mateix temps que donem resposta a totes les necessitats i demandes que sorgeixin entre la nostra població". 

En la mateixa línia, Nil Papiol, alcalde d'Hostalric afegeix que "el pressupost de 2021 s'estructura en cinc grans eixos que nodrirem amb nous recursos que ens permetin seguir promocionant el creixement del municipi i atendre les noves realitats que ens ha generat la Covid-19".

Eix 1: Transició energètica i recollida selectiva 

El pressupost municipal per al 2021 inclou l'execució de la segona i definitiva fase del projecte de renovació de l'enllumenat exterior d'Hostalric iniciat a finals del 2020, un dels plans estratègics de l'actual mandat en matèria de transició energètica. L'objectiu d'aquests treballs és substituir les lluminàries existents per d'altres amb tecnologia LED amb la finalitat d'actualitzar i modernitzar tot el sistema d'enllumenat municipal, incrementar el rendiment de les instal·lacions elèctriques i contribuir a la reducció d'emissions de CO2.

Al mateix temps, el 2021 també serà l'any de la posada en marxa tant de la nova deixalleria municipal com del nou model de recollida de residus porta a porta, dues partides econòmiques que també estan previstes en el pressupost d'enguany. Finalment, cal destacar que els comptes de 2021 també incorporen una reducció del dèficit històric que arrossega el consistori en el servei de recollida de residus al municipi, que passarà dels 90.000 als prop de 7.000 euros. 

Eix 2: Promoció econòmica i treball 

Per al 2021 l'Ajuntament actua per a seguir estant al costat de dos dels sectors econòmics més afectats per la pandèmia: el del comerç de proximitat i el dels treballadors. Per això s'augmenta fins a 10.000 euros la partida de la regidoria de Promoció Economia i Treball, fet que permetrà impulsar noves campanyes de promoció del consum local i donar suport a l'Associació de Comerciants i Empresaris d'Hostalric, entre d'altres accions. 

Mentrestant, l'Ajuntament manté la partida de 7.000 euros destinada al Servei Integral d'Ocupació per a poder orientar, acompanyar i ajudar les persones en recerca activa d'ocupació i connectar les empreses locals que tenen necessitats amb demandants d'ocupació. En paral·lel, també es destinaran 3.500 euros al Servei d'Emprenedoria i Dinamització Empresarial, que ofereix suport, orientació i assessorament a nous negocis emergents al municipi.

Eix 3: Cultura, tradicions i fires

Fins a un total de 150.000 euros. Aquesta serà la partida destinada enguany a cultura, tradicions i fires; en una aposta decidida de l'equip de govern per a promocionar i garantir l'accés a la cultura segura en temps de Covid-19. La partida de 2021, doncs, augmenta respecte a l'assignada el curs passat per tal d'oferir a la població una programació cultural de primer nivell i una alternativa diferent, innovadora, segura i adaptada a les tradicionals festivitats locals; entre elles, la Fira Medieval, la Festa Major i la Fira de Sant Miquel, que mantenen la seva previsió per aquest 2021. 

Eix 4: Acció Social

El 2021 el consistori segueix apostant per prioritzar l'acció social. Per aquest motiu, s'incrementa respecte al 2020 -fins als 35.000 euros- la partida a suports assistencials i atencions socials diverses per a famílies en situació de vulnerabilitat.

Al mateix temps, les partides destinades a infància i joventut augmenten fins als 29.000 euros i s'han concedit un total de 123 subvencions per a estudis i activitats extraescolars, per donar suport a infants i joves per a accedir a la realització  d'activitats extraescolars, adquirir  llibres o material escolar, i participar en casals i propostes de lleure. Finalment, enguany se seguirà mantenint la inversió municipal de 25.000 euros adreçada a l'atenció a la gent gran del municipi.

Eix 5: Via pública

Com a darrera línia d'actuació, l'Ajuntament d'Hostalric també prioritzarà aquest 2021 el manteniment i la millora de l'espai públic. Així, es destinarà una partida de 65.000 euros a executar reparacions, actuacions d'urgència, millores d'accessibilitat a la via pública i asfaltat de carrers. Durant la sessió ordinària d'aquest 11 de gener, a més, també es va aprovar l'arrendament d'una nova màquina escombradora per a la prestació del servei de neteja viària. 

Mentrestant, el pressupost municipal també preveu la clausura de l'abocament incontrolat de residus ubicat al costat de la Zona Esportiva Municipal gràcies a una subvenció de l'Agència de Residus de Catalunya (41.000 euros).

I finalment, es destinarà una partida de 589.284 euros per a arranjar vials afectats pel temporal Gloria; entre ells, el camí els Ollers, el carrer Turó de l'Home i el carrer Bonaventura Codina. Aquesta inversió és possible gràcies a una subvenció de la Generalitat de Catalunya per valor de 300.000 euros.