El Consell Comarcal i uns 30 ajuntaments insten els bancs a suspendre desnonaments

Impulsen una moció que considera «d'abast molt limitat» les mesures aprovades pel govern espanyol

naciogranollers.cat
22 de novembre del 2012
Trobada d'ajuntaments i Consell Comarcal del Vallès Oriental, aquest dimecres.
Trobada d'ajuntaments i Consell Comarcal del Vallès Oriental, aquest dimecres. | CCVO
Trobada d'ajuntaments i Consell Comarcal del Vallès Oriental, aquest dimecres. Foto: CCVO

Més d'una trentena d'ajuntaments del Vallès Oriental i el Consell Comarcal han aprovat aquest dimecres al vespre una moció que insta a les entitats bancàries a suspendre tots processos de desnonament, a desistir de qualsevol pràctica abusiva en relació amb els interessos del deute en les situacions en què no és possible atendre els pagaments i a proporcionar la relació d'habitatges de la seva titularitat a l'administració pública amb l’objectiu de poder-los destinar a lloguer social. Consistoris i Consell Comarcal avisen que prioritzaran la contractació de serveis bancaris amb aquelles entitats "que hagin suspès els desnonaments i demostrat una actitud socialment responsable".

Les administracions de la comarca s'han reunit aquest dimecres a la seu del Consell Comarcal, a Granollers, "per fer front comú davant el efectes de la crisi hipotecària sobre els sectors més vulnerables de la societat". I en aquesta trobada s'ha aprovat el text d'una moció marc que dóna suport als col·lectius que reivindiquen una regulació hipotecària socialment més justa, reclama al govern espanyol una regulació socialment justa i la suspensió dels desnonaments, i insta les entitats bancàries "a una actitud socialment responsable i de col·laboració".

No volen col·laborar en els desnonaments
El text consensuat pels assistents valora com "d'abast molt limitat" les mesures aprovades recentment per l'executiu de Mariano Rajoy. Al text també queda palesa la preocupació d’ajuntaments i Consell Comarcal per l'actitud de les entitats bancàries, "que fan recaure sobre la part més vulnerable les conseqüències d'uns contractes hipotecaris dels quals moltes vegades no van proporcionar informació prou clara".

En aquesta moció les administracions del Vallès Oriental refermen el seu compromís per fer front a la situació, repassant actuacions i mesures posades en marxa a la comarca per ajudar a les persones desnonades o en risc de desnonament, però també deixa constància que els efectes de la situació despassen la capacitat del món local. Per això la moció reclama al govern espanyol que reguli la dació en pagament amb efectes retroactius, la paralització dels desnonaments i l'accés al lloguer social per a les persones desnonades o amb risc de desnonament. A més, consistoris i Consell Comarcal expressen el seu desacord amb l'obligació dels ajuntaments, i particularment de les policies locals, "d'haver de col·laborar en els processos de desnonament".