Les 14 entrevistes del 2020 relacionades amb el Baix Montseny

Memòria històrica, coronavirus, Baix Montseny, col·lectiu LGTBI+, esports, ensenyament, política municipal i nacional, habitatge, literatura i medi ambient

Els protagonistes de les entrevistes del 2020 al Baix Montseny
Els protagonistes de les entrevistes del 2020 al Baix Montseny | Jordi Purtí
31 de desembre del 2021
Actualitzat el 04 de gener del 2021 a les 18:14h
El 2020 ha estat l'any dels contrastos. Va començar amb la virulència del Gloria i al seu darrera va arribar la pandèmia que des del mes de març ha marcat i canviat les maneres de fer a tothom. Algunes entrevistes fan referència a la Covid-19, però la vida, amb més o menys normalitat, ha anat seguint i s'ha anat adaptant a la situació. Per això també hem tractat altres temes com del Baix Montseny comarca, del col·lectiu LGBTI+, d'esports, de política municipal i nacional, d'ensenyament, d'habitatge i de medi ambient.

Els i les nostres protagonistes han estat Argimiro Ferrero, Teresa Borotau, Immaculada Font, Dídac Manresa, Esther Obiols, Pol Madí, Mar Ibern, Anna Maria Lluch, Mariona Pascual, Judith de Juan, Raül Garcia, Marina Parés, Núria Ambatlle i Martí Boada.

Consulta a continuació les entrevistes de NacióBaixMontseny que han generat l'interès entre els lectors el 2020.

1) Memòria històrica

«Quico Sabaté era un indomable i un referent de la lluita antifeixista», ho diu l'historiador de Sant Celoni, Argimiro Ferrero, que va impulsar el reconeixement del guerriller anarquista del poble on va ser abatut fa 60 anys i reivindica que cal seguir traient de l'ostracisme vides com les dels maquis.

2) Accions que transformen la vida

«Una canalització espiritual ens pot ajudar a transformar la realitat del que ens passa amb el confinament». Teresa Borotau, celonina nascuda a Barcelona és filòloga i arpista de formació i ara també autora d'Ellos Dicen «el llibre de les canalitzacions que transformaran la teva vida».

3) Els pobles petits tractats com a ciutats durant l'estat d'alarma

«El cafè per a tots en pobles petits com Campins ha estat desproporcionat en l'estat d'alarma». L'alcaldessa de Campins, Immaculada Font, no entén que s'hagin pres les mateixes mesures per a una gran ciutat que per a un poble petit.

4) El Baix Montseny existeix

«Es tergiversa el debat quan se'ns exclou de la realitat territorial del Baix Montseny». Dídac Manresa, alcalde de Breda, considera que és una errada conceptual que des de Barcelona només es consideri Baix Montseny dotze pobles del Vallès Oriental i s'obviïn els cinc de la Selva.

5) El final de curs escolar més estrany

«Notem molt que no és l'escola bressol de sempre». Esther Obiols, la directora de l'Escola Bressol Avet Blau de Vallgorguina explica que és una sensació estranya treballar amb només quatre infants i no poder acomiadar amb normalitat els alumnes que l'any vinent no seguiran al centre.

6) Col·lectiu LGBTI+

«L'homofòbia no és res més que l'odi cap allò que es desconeix». El veí de Santa Maria de Palautordera, Pol Madí, diu que la sentència del Tribunal Suprem pretén voler agradar l'extrema dreta i tornar-nos a condemnar a l'ostracisme.

7) El bàsquet com una oportunitat de vida

«El bàsquet m'ha donat l'oportunitat de tenir una gran experiència vital». Des de fa dues temporades la jove celonina, Mar Ibern, juga la lliga universitària dels Estats Units.

8) Començar el curs escolar més especial i diferent

«És impensable que l'escola torni a tancar com el curs passat». Anna Maria Lluch, mestra de primària de l'escola pública Trentapasses, de Vilalba Sasserra, demana serenor al col·lectiu per encarar el curs 2020-2021 i tranquil·litat als pares.

9) La política municipal també desgasta

«Ser regidora ha sigut una experiència molt bonica i també frustrant». Mariona Pascual, la cap de llista de la CUP de Sant Celoni deixa l'Ajuntament després de cinc anys fent oposició.

10) Els grups bombolla als centres escolars

«Trobo a faltar poder abraçar als alumnes que venen a l'escola». Judith de Juan és des de fa dotze anys la conserge de l'escola Vallgorguina i bona part del seu temps el dedica a desinfectar el centre.

11) Nou projecte polític

«A Junts és important que reconeguem el lideratge de Carles Puigdemont». Raül Garcia, alcalde de Sant Celoni i coordinador al Vallès Oriental de Junts, es felicita per la predisposició dels militants a treballar pel projecte.

12) L'activisme a favor de l'habitatge

«Quan els serveis socials estan col·lapsats, el remei és ocupar habitatges buits dels grans tenidors per viure amb dignitat». Marina Parés és una de les portaveus del Sindicat de Poble de Vilamajor que recentment ha ocupat un bloc de vint habitatges propietat de la Sareb.

13) Escriure poesia per alliberar-se

«Escriure "El coàgul" és com haver deixat enrere una part de mi». Andrea Ambatlle és autora d'un poemari bastant cru, molt de la carn i el coàgul és com una cosa física i dolenta que tenim dins del cos que, entre cometes, no podem evitar.

14) Quan el bosc no és intocable

«S'exalta el bosc com si fos una cosa sagrada que no es pot tocar». Martí Boada, doctor en Ciències Ambientals, diu que la Covid-19 ens ha situat i ens ha fet veure que no som els reis del mambo.