Sant Hilari Sacalm aprova un pressupost de poc més de 7 milions d'euros per a l'any 2021

El deute municipal passa del 104% a inicis de 2015, a la previsió d'un 7% a finals del 2021

Ajuntament sant hilari sacalm
Ajuntament sant hilari sacalm | AJSHS
Redacció
30 de desembre del 2021
Actualitzat a les 9:08h
L'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm ha aprovatr inicialment, en la sessió ordinària del ple municipal, el pressupost de 7.266.600 euros per a l'exercici 2021, sabent que el context obligarà a fer modificacions, ja que les suposicions que donen sentit al pressupost de ben segur variaran en funció de la realitat que visqui el municipi.

El pressupost que presenta l'equip de govern parteix del tancament de l'exercici anterior amb una clara intenció d'augmentar els manteniments i les inversions, essent conscients que en plena pandèmia i davant d'un any ple d'incerteses caldrà donar resposta a necessitats que avui encara es desconeixen.

D'entrada es preveuen inversions en diferents àmbits, en personal de l'Ajuntament amb la valorització dels llocs de treball, en tecnologia amb un nou servidor per l'administració, en l'àmbit social i de l'educació amb el Pla Educatiu d'Entorn, en instal·lacions esportives amb l'adequació de la sala de màquines de la piscina coberta, en promoció econòmica amb la dinamització del Centre Artesà de la Torneria, en turisme amb el projecte museològic, en nous ajuts que sorgiran arran de la pandèmia, en arranjament del barri de l’Hospital a través del PUOSC, entre d'altres.

Pressupost 2021

El regidor d'Hisenda Jordi Rotllant, destaca la manera d'entendre l'elaboració del pressupost municipal d'aquest equip de govern, amb prudència i realisme, i que consisteix en pressupostar com a ingressos allò que realment es cobrarà i no la totalitat d'ingressos que es té dret a cobrar, i així assegurar que no es gasta més del que s'ingressa. 

En aquest darrer exercicis s'ha comprovat com el pressupost ha anat variant en funció de les circumstàncies que han envoltat la realitat del municipi. El pressupost de 2020, no havia previst despeses tan importants com les relacionades amb el temporal Glòria (canvi del parquet al pavelló i mur a les piscines per un valor de 140.000 euros), o l'important esvoranc a l'inici del polígon Mas Garriga, o les necessitats que la pandèmia ha provocat a la residència de gent gran també amb importants despeses extraordinàries, amb les mesures de suport a les persones i a les empreses mitjançant diferents tipus d'ajuts, ni la bonificació d'algunes taxes, etc.

Tot i això, el superhàbit per una banda, la flexibilitat del mateix pressupost que ha permès fer-ne modificacions i la capacitat de l'equip de govern de prioritzar necessitats i reinventar-se en aquesta nova realitat, han permès continuar donant resposta a les necessitats del municipi, amb recursos propis, sense hipotecar-se ni incrementar-ne el deute.

D'entrada aquesta metodologia permet, no acumular factures sense pagar millorant així els períodes de  pagament, i la probabilitat d'acumular superhàbit en els tancaments pressupostaris que han de permetre assumir imprevistos amb recursos propis.

A principis de l'any 2015, aquest deute era del 104% i es preveu per a finals de l'exercici 2021 un deute d'aproximadament un 7%.