seguretat

Monedes estrangeres, bosses amb doble fons i molts enganys: els Mossos expliquen com s'ho fan els lladres per furtar

La policia alerta de l'augment d'aquesta tipologia durant les festes nadalenques

per Jaume Ventura Busquets, 18 de desembre de 2020 a les 12:42 |
Dos membres de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat dels Mossos de l'ABP de Granollers, aquest dijous | Jaume Ventura
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de desembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tot i la pandèmia, amb l’arribada de l’època nadalenca augmenten de forma exponencial les compres als supermercats i grans superfícies. I, desgraciadament, també pugen els furts en aquests espais. Els Mossos d’Esquadra alerten que aquest tipus de delictes han augmentat últimament al Vallès Oriental, i destaquen la importància de conèixer el modus operandi dels lladres. És per això que aquest dijous han format els treballadors d’un conegut hipermercat de Granollers.

Segons precisa Montse, una portaveu de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat de l'ABP de Granollers, per cometre els furts els lladres utilitzen dues vies: aprofitar distraccions, manipular els sistemes d'alarma (utilitzant eines per arrancar-los) i intentant evitar els sistemes de control, o l'ús de moneda falsificada o d'altres països: "Poden forrar l'interior d'una bossa o d'un carro de nens amb paper de plata per intentar esquivar l'alarma. O treure l'alarma i que vingui un company i s'emporti el producte", afegeix.


De fet, la policia reconeix que han detectat un augment d’aquest tipus de delictes al Vallès Oriental. Per això fan xerrades ràpides amb personal de centres comercials, supermercats o hipermercats perquè els seus treballadors coneguin a què s'enfronten i, quan visquin una situació d'aquest tipus, sàpiguen reaccionar als trucs: "Alguns cops els lladres compren dues o tres caixes d'envasos de llet i, entre elles, amaguen embotit car que més tard revendran. Quan arriben a caixa et diuen que, per facilitar-te la feina, que només te'n passen una. És un dels sistemes", explica la mossa.

A banda de l'augment de l'atenció, la policia recomana als treballadors altres estratègies, com ara establir una paraula clau perquè un treballador pugui avisar que s’està produïnt un furt i així actuar més ràpidament.


"Aquestes xerrades ens venen bé a tothom: a nosaltres perquè aprenem les casuístiques dels lladres i ens posem en alerta, i a la policia perquè podem aconseguir més informació a l'hora d'enxampar-los", destaca José Extremera, responsable de seguretat de Carrefour Catalunya. El portaveu precisa que en aquest hipermercat, l'any passat, es va detectar un augment de robatoris a l’aparcament, que es va mitigar amb càmeres i amb més presència policial. Ara, a l'exterior, els lladres furten despistant els clients, però la videovigilància ajuda a tenir més arguments per enxampar-los.
 

 

 

Participació