Sobiranistes i federalistes debaten sobre la independència de Catalunya

Francesc Deulofeu (CiU), Jordi Terrades (PSC), Paco Galán (ICV-EUiA), Ramon Segarra (ERC), Raül Valentín (SI) i Ignasi Fernàndez (CUP), han debatut qüestions relacionades amb la independència plantejadses per l'ANC de Sant Celoni i Òmnium Cultural del Baix Montseny

Redacció
19 de novembre del 2012
Participants al debat d'aquest sobre la independència diumenge a Sant Celoni
Participants al debat d'aquest sobre la independència diumenge a Sant Celoni | Jordi Purtí
Participants al debat d'aquest sobre la independència diumenge a Sant Celoni Foto: Jordi Purtí

Francesc Deulofeu (CiU), Jordi Terrades (PSC), Paco Galán (ICV-EUiA), Ramon Segarra (ERC), Raül Valentín (SI) i Ignasi Fernàndez (CUP), han participat aquesta nit en un debat sobre qüestions relacionades amb la independència, organitzat per Sant Celoni per la Independència (ANC) i Òmnium Cultural del Baix Montseny i moderat per Ferran Catarineu.

En el decurs del debat CiU, ICV-EUiA, ERC, SI i CUP van fer pinya, tot i que amb alguns matisos segons el tema, en la majoria de les qüestions plantejades. En aquest sentit, aquests partits han expressat la seva predisposició a la necessitat que l'Agència Tributària de Catalunya recapti els impostos, convocar un referèndum del dret a decidir encara que estigui fora de la legalitat de la Constitució Espanyola i han argumentat el convenciment que un estat propi comportaria a Catalunya molts beneficis que haurien de ser econòmics i socials. Diferent va ser la posició del PSC que es va quedar sol defensant un model federalista i clarament no independentista.

Els partits han contestat amb més ambigüitat el tema de quina seria la posició de Catalunya si queda fora de la Unió Europea. En general els partits sobiranistes defensen que Catalunya és difícil que quedi fora de la UE, tot i que reconeixen que potser caldrà estar-hi un temps fins el reconeixement internacional. "Qui vulgui posar fronteres que en posi, nosaltres no en volem", diu Ramon Segarra (ERC).
En aquesta línia Francesc Deulofeu (CiU) manifesta que és un interrogant el que passarà "però continuarem sent ciutadans europeus".

Paco Galán (ICV-EUiA) "als mercats els és igual el número d'estats que hi ha i potser hem de debatre quina Europa volem". Ignasi Fernàndez (CUP) "ara és parlar per parlar però encara que estiguem fora de la Unió Europea podem viure tranquil·lament" i Raül Valentín (SI) "és més fàcil que Europa ens accepti que no pas que ens faci fora". En canvi Jordi Terrades (PSC) diu que no vol estar fora e la Unió Europea ni un sol minut tot i així assegura que "jo no sóc independentista, però no em preocupa una Catalunya independent perquè continuaria treballant per una Catalunya progressista".

La contraoferta del govern espanyol i les banderes
Quan els han demanat que farien els partits presents a la taula si el govern espanyol els feia una contraoferta després de les eleccions els més contundents han estat CiU, ERC, SI i CUP que directament han dit que no l'acceptarien perquè "ja hem començat un camí sense retorn i no hi ha alternativa". ICV-EUiA, en canvi diu que segur que hi haurà contraofertes i que "s'han de saber entomar i que dependrà molt del resultat i la participació del referèndum". El PSC, per la seva banda, ha rescatat el tema del pacte fiscal i acusa a PP i CiU "de tensar les posicions per carregar-se en dues hores el debat de molts mesos al Parlament de Catalunya. Apostem per un canvi de relacions en un model federal".

En relació a si als ajuntaments ha d'onejar l'estelada Jordi Terrades (PSC) defensa només la senyera "mai m'ha interessat les guerres de banderes i en aquest país n' hi ha hagut moltes". Paco Galán (ICV-EuIA) es pregunta quina estelada han de penjar "perquè n'hi ha unes quantes". Francesc Deulofeu (CiU) diu que quan governaven el 2007 ja van col·locar la senyera a la plaça de la Vila "si cal canviar-la per l'estelada no hi ha cap problema". Ramon Segarra (ERC) i Ignasi Fernàndez (CUP) hi estan a favor i consideren que "hauria de ser la societat civil qui fes una sol·licitud a l'Ajuntament per votar-se en un ple municipal" i Raül Valentín (SI) recorda que és regidor de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor "i ja fa unes quantes setmanes que l'hem hissada".

El debat, celebrat a la sala Bernat martorell de Sant Celoni va ser seguit per un centenar de persones.