Afluència moderada de visitants al Parc Natural del Montseny el primer dia de pont sense confinament municipal

Els Mossos d'Esquadra i la Diputació de Barcelona preveien restringir el pas de vehicles però no ha estat necessari

Un control dels Mossos d'esquadra per accedir al parc Natural del Montseny
Un control dels Mossos d'esquadra per accedir al parc Natural del Montseny | ACN
Redacció
07 de desembre del 2020
Actualitzat a les 17:48h
Aquest dilluns de pont de la Puríssima han estat pocs els excursionistes que han optat per visitar el Parc Natural del Montseny. Tot i que es preveia que seria una jornada de gran afluència pel fet ser el primer dia dels quatre sense confinament municipal, finalment no s'han complert els pronòstics. Com que el nombre de visitants ha estat moderat, els Mossos d'Esquadra i la Diputació de Barcelona no han hagut de restringir el pas de vehicles, malgrat hi havia preparat un operatiu especial.

El temps ennuvolat, la proximitat de Nadal i la prevalença de fer compres, afegit al fet que nombrosos treballadors han descartat fer festa són alguns motius que han frenat la presència de gent al Montseny. L'operatiu anunciat per aquest dilluns i demà dimarts al Montseny i a Sant Llorenç del Munt i l'Obac pretén evitar la massificació i l'acumulació de cotxes mal aparcats als vorals de les carreteres.

Es preveia que, malgrat la pandèmia, la mobilitat permesa arreu de Catalunya en un dia entre festius podria convertir els Parcs Naturals en un espai atractiu, especialment per a la gent de Barcelona i l'àrea metropolitana. Per això s'havia anunciat la prohibició al pas de vehicles quan els aparcaments habilitats arribin al 75% d'ocupació, igual que es va fer el 24 i 25 d'octubre.

En el cas del Montseny, s'han modificat alguns punts de control per facilitar els accessos als restaurants de la zona, ja que l'altra vegada els negocis estaven tancats en el marc de les restriccions de la covid-19. En concret, s'han desplaçat els punts per accedir a Santa Fe del Montseny passat el nucli de Campins, el de la Plana del Coll s'ha situat passat el nucli de Mosqueroles, i l'accés a Collformic s'ha controlat passat els nuclis de Montseny i el Brull.

Tot i els ajustos, però, no ha estat necessari fer girar cua a cap conductor perquè no s'han omplert les prop de 1.200 places que hi ha entre tots els aparcaments. Així, han quedat molt lluny les escenes de finals d'octubre, quan a mig matí ja no es va permetre el pas de cap vehicle que no fos de residents a la zona. Aquest 7 de desembre, els guardes forestals, informadors del parc i els Mossos d'Esquadra s'han desplegat a la zona però només a mode preventiu.

Desplegament necessari

El coordinador d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Jordi Padrós, ha insistit en la necessitat de desplegar aquests operatius en jornades susceptibles de rebre un gran nombre de visitants. Padrós Selma ha assegurat que "entre un 35 i un 40%" de les persones que s'han acostat als parcs naturals els últims mesos ho han fet per primer cop, i ha lamentat la falta de coneixement i respecte cap a l'entorn. "Haurien de saber que el 80% de l'espai és de propietat privada", ha recordat, tot subratllant la importància d'aparcar només als espais habilitats.

Padrós Selma ha apuntat que aquest pont de la Puríssima és "anòmal" respecte altres anys, "ja que normalment la gent hauria viatjat a l'estranger, hauria anat a esquiar o bé estaria als centres comercials".

Una percepció que comparteix l'Associació d'Empresaris Turístics del Montseny. El seu president, Joan Lluís Rojas, ha explicat que confien que la segona meitat del pont els permeti millorar els resultats dels dos primers dies, en què el volum de visitants ha estat molt baix respecte anys enrere. Segons Rojas, nombrosos restaurants han tingut tancat el cap de setmana "perquè és absurd obrir si no pot venir gent de Barcelona i l'àrea metropolitana", mentre aquest dilluns i dimarts sí que obren, esperonats per l'aixecament del confinament.

Bona tendència en reserves d'apartaments i cases rurals

En el cas dels allotjaments, l'Associació d'Empresaris Turístics ha constatat una bona tendència en les reserves d'apartaments i cases rurals de lloguer íntegre, amb visitants que ja van arribar dijous. Pel que fa al global de la temporada, Rojas ha matisat que les últimes setmanes han percebut un augment de reserves entre setmana en comparació a altres anys.

En relació a les regulacions als accessos, Rojas aplaudeix la iniciativa. "El problema al Parc arran de la covid-19 no és d'aquesta tardor, sinó que es remunta a la primavera", ha assegurat, si bé ha instat les administracions a polir el dispositiu. "Caldria oferir alternatives als turistes per derivar-los a zones amb menys visites, s'haurien de condicionar altres aparcaments i millorar la tecnologia", ha apuntat.