vespa asiàtica

Es crea l'aplicació SITMUN - «Vespa asiàtica» per establir un registre de dades i informació territorial

El projecte l'han desenvolupat les diputacions de Girona i Barcelona, en col·laboració amb les diputacions de Lleida i Tarragona i la Generalitat de Catalunya

per Redacció , 16 de novembre de 2020 a les 11:12 |
Un exemplar de vespa velutina | Diputació Girona
Les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i la Generalitat de Catalunya, han posat en funcionament l'aplicació SITMUN - «Vespa asiàtica». Es tracta d'una eina que permetrà establir un sistema de registre de dades i informació territorial sobre aquesta espècie invasora i que, en una primera fase, es posarà a disposició dels ajuntaments, consells comarcals i ens locals. D'aquesta manera, es pretén potenciar i unificar la recollida d'informació associada a la detecció de nius de vespa asiàtica en l’àmbit local, i facilitarà la seva tasca als que treballen en la gestió territorial municipal.
 

La posada en funcionament d'aquest projecte conjunt neix de la necessitat d'establir uns criteris comuns en la gestió local de la vespa asiàtica i de millorar la qualitat i la quantitat d'informació territorial municipal sobre l'evolució de la invasió d'aquesta espècie exòtica invasora i el seu control.
 

En l'actualitat, les comarques de Girona i Barcelona són les més afectades per aquesta espècie invasora. Des del 2018, ja és present a les quatre demarcacions catalanes, per bé que el grau d'invasió s'entreveu menor a les terres de Lleida i Tarragona com a conseqüència d'unes condicions climàtiques menys favorables.

El primer cas de vespa asiàtica (Vespa velutina ssp. nigrithorax) a Catalunya es va detectar el 2012, a l'Alt Empordà. Des d'aleshores, l'expansió d'aquesta espècie exòtica invasora ha estat progressiva, fins al punt de ser present en molts punts del país.

 
El SITMUN (Sistema d’Informació Territorial Municipal) és una plataforma pública que permet visualitzar i gestionar de forma estructurada i en un únic visor tota la informació geogràfica disponible, a diferents escales i per a tots els municipis. I al mateix temps permet visualitzar i relacionar dades de temàtiques diferents en un únic mapa, amb informació oficial.
 

captura SITMUN Foto: Diputació de Girona


 

 

 

Participació