Raül Garcia: «A Junts és important que reconeguem el lideratge de Carles Puigdemont»

El coordinador al Vallès Oriental es felicita per la predisposició dels militants a treballar pel projecte

Raül Garcia, alcalde de Sant Celoni, coordinador de Junts per Catalunya del Vallès Oriental
Raül Garcia, alcalde de Sant Celoni, coordinador de Junts per Catalunya del Vallès Oriental | Jordi Purtí
11 de novembre del 2020
Actualitzat a les 7:39h
Raül Garcia, alcalde de Sant Celoni, és des de diumenge el coordinador de Junts per Catalunya al Vallès Oriental. Ha obtingut un reconeixement ampli del 85,80 per cent dels vots emesos i, per tant se sent legitimitat per liderar -fent tàndem amb Jordi Xena- els primers passos del partit a la comarca vallesana. És l'hora de continuar treballant amb l'esperit de l'1 d'octubre i preparar les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer. També reclama el reconeixement que ha de tenir Carles Puigdemont. Ser el coordinador del Vallès Oriental, per Garcia, no representa renunciar a seguir defensant la identitat del Baix Montseny.

- Junts per Catalunya al Vallès Oriental comença a caminar. Com s'organitza el partit?

- Som una comarca molt gran amb trenta-nou municipis i també som un equip força gran de dinou persones. La idea és fer petits equips per territoris i, en aquest cas, el Baix Montseny n'és un exemple molt clar de tal manera que puguem tenir un ull i una mà arreu del territori per tal de disposar de referents i ajudar als pobles a crear agrupacions locals. La primera tasca que haurem de fer és crear equips a pobles i ciutats.

- Al Vallès Oriental es funcionarà com un tàndem en la coordinació i vice-coordinació. Per què ho han decidit d'aquesta manera?

- El Jordi Xena i jo som alcaldes dels nostres pobles i la disponibilitat de temps és una mica limitada però sí que tenim ganes d'ajudar. Ens vàrem implicar molt en el començament de Junts en el territori i, un per l'altre, ens ajudem mútuament per engegar el projecte. Saber qui som, engrescar gent que s'hi apunti i treballar molt en tàndem, també en grup i en xarxa perquè tothom qui forma part de l'executiva té una sèrie de rols assignats.

"des de la política municipal és d'on es construeix tot i també es construeix la idea del republicanisme i la llibertat del país"


- Precisament ara que parlem d'alcaldes, en una carta que vostès han enviat als afiliats es destaca que la força municipalista és la manera per seguir avançant en el projecte nacional...

- La política municipal és política de trinxera perquè estàs molt a tocar dels problemes del ciutadà, encara que potencialment no sigui cosa teva al final ho perceps i ho vius. Per tant, des de la política municipal és d'on es construeix tot i també es construeix la idea del republicanisme i la llibertat del país. Això es comença des de les bases, des de les associacions de cada vila i ciutat.

- Junts per Catalunya és un partit nou, però d'entrada diuen que aspiren a ser el primer partit de Catalunya. Això comença el 14-F amb les eleccions al Parlament de Catalunya?

- És un partit nou però que ve d'una tradició i un moviment que ve de més lluny i que va fer un punt d'inflexió important l'1-O. És un moviment polític que es reivindica el camí que es va encetar l'1 d'octubre i que d'alguna manera com a marca política ha anat apareixent en els diversos escenaris electorals. El que passa, és que a aquesta marca li volíem donar la força i l'estructura de partit per tal de crear àmbits en els quals la gent pugui participar directament, però és indiscutible que per ser la primera força passa per les urnes i passa per les eleccions vinents al Parlament de Catalunya.

"La nostra candidatura, encara que no en formin part, se sent molt representada per la consellera Meritxell Budó, i el vicepresidents de Junts, Jordi Turull"


- En relació amb les eleccions del 14-F, aspiren que hi hagi alguna persona de la seva candidatura a les llistes que es presentin?

- La nostra candidatura també se sent representada per molta gent que actualment no en forma part però que té un paper actiu en el Govern de la Generalitat com, per exemple, la consellera Meritxell Budó. Ens reconeixem molt i ens sentim lligats a Jordi Turull, vicepresident de Junts per Catalunya, per la seva vinculació comarcal i per tot el que ha significat. És més secundari si algú directament de l'executiva està a llistes o no. Estic convençut que trobarem persones amb què ens sentim molt vinculats i que estaran en aquesta llista. És important reconèixer la figura del lideratge que té el president Puigdemont. Aquest reconeixement institucional i la legitimitat que el 155 es va voler carregar i, a partir d'aquí, trobar una bona figura que pugui assumir el que a Carles Puigdemont li tocaria i que, malauradament Espanya no ens permetrà.
 

Raül Garcia, alcalde de Sant Celoni lidera la primera etapa de junts per Catalunya del Vallès Oriental Foto: Jordi Purtí


- L'equip de Junts a la comarca del Vallès Oriental com és?

- Sens dubte és un equip divers, ja que només cal fixar-nos en les edats que integren l'executiva. Des de gent molt jove i gent amb més experiència. En l'àmbit polític hi ha gent amb més trajectòria i d'altres amb ganes de començar a implicar-se amb un projecte polític gairebé des de zero. Molts sectors professionals i, sobretot, tenim gent de tot arreu. Per tant, un equip de bona gent i amb experiències que sumen en positiu. Gran, diferents rols, potent i molta il·lusió per treballar pel projecte.

- Un equip de dinou persones, són les que necessita una comarca com el Vallès Oriental?

- Estatutàriament només demanaven quatre persones per als càrrecs obligatoris que hi ha d'haver. Però és una comarca molt gran i que hi ha hagut molta gent amb ganes d'implicar-se. Personalment vaig fer trucades per incorporar-hi gent, però també va ser al revés gent predisposada a treballar. De fet, però, és un nombre per posar el motor en marxa. Hem de trobar el to i veure com ens estructurem realment. Havíem de configurar una llista perquè molta gent se sentís representada i per tenir ulls a tot arreu i el temps dirà si cal ampliar-la o reduir-la. Potser una permanent amb equips territorials. Per començar pensem que és el correcte.

"un partit que ha nascut fa tres mesos i que tot just caminem i, per tant tenir aquest suport tan majoritari és un estímul més"


- Raül Garcia és el coordinador de l'executiva. En les eleccions d'aquest cap de setmana ha estat el més votat amb 145 dels 169 vots emesos, un 85,80%. Amb aquest resultat imagino que se sent més legitimitat per liderar el partit a la comarca?

- És més reconegut. Quan fas un projecte i la gent t'ajuda i investeix l'autèntica autoritat de ser. En general tota l'executiva tenim un suport majoritari dels afiliats. És un moment complicat perquè estem en un moment que no sabem qui som perquè no tenim accés a les dades, un partit que ha nascut fa tres mesos i que tot just caminem i, per tant tenir aquest suport tan majoritari és un estímul més a estirar, liderar, acompanyar i estar al servei de la gent.

- A l'executiva hi compto almenys sis persones del Baix Montseny, és a dir pràcticament un terç de l'executiva. Per tant, com defensaran el que és l'anhel d'una futura comarca del Baix Montseny en el conjunt del Vallès Oriental?

- La gent de Junts que em coneix sap perfectament quina és la meva posició de sentiment i de territori. És cert que com a partit, com la resta de partits, els estatuts ens marquen unes estructures i, en aquest cas és l'àmbit comarcal que avui estan aprovades, però és compatible estar en aquestes estructures i defensar el territori del Baix Montseny. La gent ho respecten, em fan moltes bromes pel fet d'encapçalar Junts al Vallès Oriental, però també és veritat que el fet d'haver-hi al Baix Montseny una estructura humana perquè ens coneixem i ens coordinem i de fet és que els territoris més propers i que tenen puguin treballar de manera més coordinada i més autònoma. Seguirem fent bandera del Baix Montseny al Vallès Oriental i on calgui.