La Unió de Pagesos denuncia danys als cultius i demana respecte pels espais agraris

A les portes del segon cap de setmana de confinament, demana als ajuntaments que informin sobre la normativa i sancionin comportaments incívics

Camps de Ca n'Oriol
Camps de Ca n'Oriol | Marta Casas
Redacció
06 de novembre del 2020
Actualitzat a les 15:53h
La Unió de Pagesos ha fet una crida general a la ciutadania perquè respecti els espais agraris i els camins rurals, així com les tasques agràries que hi desenvolupa la pagesia: després del primer cap de setmana de confinament municipal, s'han trobat finques i camins amb danys, conreus aixafats o malmesos pel pas de vehicles o persones, i escombraries i restes de menjar.

El sindicat reclama a la ciutadania que respecti el medi rural i que els ajuntaments s'impliquin i informin la població de les normes de circulació pels camins i zones agràries. També demanen als ciutadans que vagin identificats amb armilles reflectants si caminen per aquestes zones quan és fosc, per evitar accidents.

Les comarques on es produeixen més situacions d’aquest tipus són les de les àrees periurbanes, l’àrea metropolitana de Barcelona, les comarques del Vallès, el Baix Llobregat, l’Alt Penedès, el Garraf i el Maresme, i també al Tarragonès i a les comarques de muntanya com el Ripollès i els Pallars, entre altres, on també hi ha moltes persones que van a buscar bolets.

Una d'aquestes situacions es va produir a Rubí, on la nombrosa gentada que es va acostar als camins i camps va ser semblant a la concurrència dels dies de confinament entre el març i el juny, segons explica el sindicat.

Al Baix Llobregat, el camí de Ferran Puig - una de les artèries centrals del Parc Agrari - va ser gairebé intransitable per la pagesia a causa de la gran quantitat de gent i bicicletes que hi circulaven.

Al pla de Campllong, a Castellar del Riu (Berguedà) - on hi ha el Pi de les Tres Branques - els pagesos han trobat persones corrent pels camps de pastura i bales de sitja rebentades a les seves explotacions. A Santa Maria d'Avià, també al Berguedà, han trobat escombraries escampades en diversos camps.

El sindicat s'ha trobat amb les mateixes situacions a la serra de Busa, la Pedra i la Coma i Sant Llorenç de Morunys (Solsonès).

Pel que fa al Ripollès i els Pallars, entre altres comarques de muntanya, s’han trobat camins tallats per cotxes mal aparcats, manetes i passos per al bestiar oberts, filats elèctrics malmesos, deixalles a molts camps i gossos que anaven deslligats.