Tres anys de porta a porta a Sant Hilari Sacalm

En aquest període de temps s'ha passat de reciclar el 35% (2017) al 83% (2019)

La recollida de residus porta a porta dona bons resultats a Sant Hilari Sacalm
La recollida de residus porta a porta dona bons resultats a Sant Hilari Sacalm | Jordi Purtí
Redacció
04 de novembre del 2020
Actualitzat a les 10:27h
Aquest mes de novembre Sant Hilari Sacalm celebra els tres anys de la implantació del servei de recollida selectiva de residus porta a porta al municipi. El canvi ha suposat una millora molt considerable ja que actualment s'està separant selectivament el 83% del total de residus que es generen. "Tot un èxit i esforç compartit!", s'assegura des del consistori hilarienc.

El canvi va venir motivat per la voluntat de millorar el triatge de residus i reduir així les tones de rebuig que acabaven a l'abocador. D'aquesta manera s'ha reduït l'impacte ambiental, reaprofitat i gestionat millor els recursos i complir amb els objectius de reciclatge exigits a nivell europeu i català, que establien que l'any 2020 els municipis havien de recollir selectivament el 60% del total dels seus residus.

Comparant dades de fa tres anys, s'ha passat de recollir selectivament el 35% de tots els residus (2017) a recollir-ne el 83% (2019), segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya que engloben la recollida porta a porta i la deixalleria, cosa que situa Sant Hilari Sacalm entre els municipis que més reciclen de tot Catalunya.

Tres dades positives

Les dades mostren tres aspectes positius. A aquest municipi de les Guilleries s'ha reduït la generació de rebuig, passant de 1.635 tones (65% del total de residus) a generar-ne només 499 tones (17% del total). S'observa que el que abans anava a parar a rebuig, avui es redistribueix entre les fraccions que corresponen.

Aquest esforç, a banda del benefici ambiental, reporta un estalvi econòmic. Any rere any, l'entrada de residus a abocador té un cost més elevat, fet que s'acaba traslladant a les taxes municipals. És per això, que els dos darrers anys s'ha pogut congelar la taxa d'escombraries.

S'ha millorat la separació de la fracció orgànica i vegetal de la resta de fraccions. S'ha passat d'una correcta separació de 277 tones (11% del total de residus) a separar-ne 904 tones (31% del total).

S'ha incrementat l'ús de la deixalleria, percentatge "altres", en l’aportació de voluminosos i fusta, runes i residus d'aparells elèctrics i electrònics, entre altres.

Per contra, una dada no tan bona és que s'ha augmentat un 16% la generació total de residus. Actualment cada persona genera 1,42 kg de residus al dia. Malgrat això, Sant Hilari Sacalm està lleugerament per sota de la mitjana de Catalunya amb 1,44 kg / hab. i dia.

Setmana Europea de la prevenció de residus

El proper 22 de novembre,  coincidint amb la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus -del 21 al 29- i si la Covid-19 ho permet, es celebraran els tres anys amb la "ruleta dels envasos", una activitat lúdica per aprendre, tot jugant, més coses sobre el reciclatge dels envasos alhora que es podran guanyar diferents articles reciclats, reciclables i recicladors.