La Diputació de Barcelona crearà un protocol d'accés al Parc Natural del Montseny

Una comissió serà l'encarregada d'elaborar els plans de mobilitat del conjunt d'espais que integren la Xarxa de Parcs Naturals

Un control dels Mossos d'esquadra per accedir al parc Natural del Montseny
Un control dels Mossos d'esquadra per accedir al parc Natural del Montseny | Gemma Sànchez / ACN
Redacció
28 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 12:56h
La Diputació de Barcelona, juntament amb els municipis situats dins la Xarxa de Parcs Naturals que gestiona, crearà una comissió de seguiment per estandarditzar els protocols d'accessibilitat i restricció d'accés al conjunt d'espais naturals, davant de situacions d'alta concentració de visitants. Aquesta comissió també serà l'encarregada d'elaborar els plans de mobilitat del conjunt d'espais que integren la Xarxa de Parcs Naturals que gestiona la Diputació de Barcelona.

La decisió de crear aquesta comissió de seguiment ha sorgit de les reunions mantingudes aquest dimarts per la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, amb els alcaldes dels municipis situats dins del conjunt de parcs naturals que gestiona a la demarcació.

En les reunions s'ha valorat el funcionament del dispositiu establert el passat cap de setmana per regular l'accés de vehicles i s'ha tingut en compte la situació excepcional viscuda el cap de setmana, amb tots els establiments de restauració tancats d'acord amb les mesures imposades per la Generalitat. En situacions de normalitat, amb tots aquests establiments oberts, el dispositiu s'haurà d'adaptar a aquesta circumstància, que obliga a una mobilitat dels visitants diferent per a que hi puguin accedir.

Augment de l'ús del Bus Parc

Conjuntament amb els alcaldes del Parc Natural del Montseny s'ha posat especialment de manifest l'eficàcia de les mesures de regulació de vehicles adoptades el passat cap de setmana. Així, en l'informe realitzat per la direcció del Parc es destaca que la resposta del visitant davant d'aquestes mesures, en general, ha estat de comprensió i col·laboradora, acceptant les indicacions i propostes alternatives dels guardes i informadors, i en alguns casos, han mostrat l'agraïment pel benefici que comporta pel medi natural aquesta regulació i inclús pel seu propi gaudi de la natura.

L'informe també assenyala que com a conseqüència de la regulació ha augmentat notablement l'ús del Bus Parc per accedir als punts de la Plana del Coll i de la Vall de Santa Fe de Montseny, principalment el diumenge, respecte als caps de setmana anteriors i especialment respecte la tardor del 2019, amb augments que superen el 80%.

Així mateix, també s'ha reduit l'impacte del nombre d’excursionistes cap un dels punts més freqüentats com és el cim del Matagalls, on el passat 12 d'octubre van accedir-hi prop de 900 persones, mentre que aquest cap de setmana es van reduir un 80% respecte al dia 12 i un 50% respecte al diumenge 11 d'octubre.