Es limitarà l'aforament del Parc Naturals del Montseny quan els aparcaments siguin plens

Les noves mesures anunciades per les Diputacions de Barcelona i Girona entraran en vigor aquest cap de setmana

Massificació de vehicles al Parc Natural del Montseny
Massificació de vehicles al Parc Natural del Montseny | Ricard Badia
22 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 22:44h
La limitació d'accés als Parcs Naturals del Montseny i al de Sant Llorenç del Munt i de l'Obac una vegada els aparcaments estiguin plens seran una realitat a partir d'aquest cap de setmana. L'objectiu és evitar les cues quilomètriques de vehicles que s'han ocasionat aquestes darreres setmanes i la sobreafluència de visitants en aquests parcs. Així ho han anunciat aquest matí la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, en una roda de premsa conjunta i telemàtica.

"Amb la sobreafluència en aquests parcs el que no podem permetre és que afecti el nostre valuós patrimoni natural. El 50% del territori de la província és bosc i hem de tenir cura del patrimoni, biodiversitat i garantir l'economia local i el benestar dels veïns" ha manifestat el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer.

Per la seva banda Núria Marín ha assegurat que es tracta d'un tema que s'ha agreujat amb la pandèmia i que la resposta necessita el màxim consens. És per això que s'ha acordat amb la conselleria d'Interior que demà divendres en el PROCICAT s'aprovi l'operatiu entre els mossos d'esquadra, personal de parcs i informadors de parcs per regular l'accés. En definitiva, l'acord suposa que a partir d'aquest cap de setmana tot el personal implicat "controlarà els principals accessos per carretera
a fi d'impedir una afluència massiva a la zona quan els aparcaments dels dos parcs ja estiguin plens", ha remarcat Núria Marín.
Dins el recinte del Parc Natural del Montsenyhi ha 1.045 places. Al costat dels nuclis de població de la zona, es compta amb 551 places + 771 ampliables en zones municipals. En total 1.323 places. Al Parc Sant Llorenç del Munt i l'Obac hi ha 225 places i 200 més a les poblacions properes (Terrassa i Matadepera).

Des de les administracions gestores dels parcs s'insisteix que el que es pretén és evitar un Montseny ple de cotxes i no pas
prohibir l'accés, però sí limitar aforaments d'accés. Es limita la xifra de vehicles, no al de persones, ja que també s'hi podrà accedir a peu o amb el Bus Parc. "Actuem com a reacció al que ha passat aquests darrers caps de setmana. Treballarem aspectes per facilitar l'assistència amb cita prèvia, regulant el temps en els aparcaments però són mesures a mig termini", ha informat Núria Marín.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, també ha demanat civisme i responsabilitat de tots els ciutadans per l'ús social dels espais naturals, un altre dels problemes afegits a la sobreafluència de visitants. Per evitar l'incivisme s'ha contractat més personal en aquests dos parcs. En total al Parc de Sant llorenç del Munt i l'Obac hi haurà 28 informadors
i 10 guardes (12 informadors més) i al Parc Natural del Montseny43 informadors (25 més) i 12 guardes.