patrimoni arquitectònic

L'absis romànic de la capella de Sant Celdoni passa a ser propietat municipal

El temple va provocar la formació de la vila i va donar nom al poble: Sant Celoni

per Redacció , 13 d'octubre de 2020 a les 09:44 |
La capella Sant Celdoni dintre del que va ser la muralla medieval de Sant Celoni | Aj Sant Celoni
L'Ajuntament ha adquirit la planta baixa i el primer pis de can Canyes, a la plaça dels Estudis. Amb la compra, l'absis i part del que es conserva de l'interior de la capella de Sant Celdoni s'integren al patrimoni municipal i properament passaran a formar part del recorregut del recinte de la torre de la Força.

Amb aquesta adquisició es completa la que es va fer el 2016, quan la finca de l'Estrella, amb el mur exterior de la capella de Sant Celdoni i un tram important de la Força o muralla medieval que protegia el poble, van ampliar aquest recinte.

La capella romànica de Sant Celdoni es va construir en el segle XI –en una data propera a 1088, any del primer document que en fa referència- per iniciativa del senyor del Montseny, Guillem Umbert de les Agudes. Era una petita església dedicada al màrtir Sant Celdoni, situada dins del terme parroquial de Sant Martí de Pertegàs. El temple, que estava molt ben situat al costat mateix del camí ral, va provocar la formació de la vila (amb la instal·lació d'hostals, ferreries i altres tipus de tallers i comerços que donaven servei als viatgers que feien camí entre Barcelona i Girona) i va donar nom a aquest poble: Sant Celoni.

A finals del segle XVI la capella estava pràcticament derruïda, i es van aprofitar els seus murs per fer-hi cases. L'esglesiola va provocar la formació del poble i li va donar nom, però al final va acabar engolida pel mateix poble.

 

Absis de la capella Sant Celdoni adquirit per l'Ajuntament de Sant Celoni Foto: AJ Sant Celoni

 

Participació