El Ple del Consell Comarcal de la Selva aprova exigir un canvi legislatiu per acabar amb les ocupacions conflictives

El president de l’ens, Salvador Balliu, assegura que cal establir sense més demora un mecanisme de prevenció de noves ocupacions delinqüencials d'habitatges i alhora mecanismes d’actuació efectiva i immediata un cop aquestes ja s'han produït

El Consell Comarcal de la Selva demana poder actuar contra les ocupacions deliqüencials
El Consell Comarcal de la Selva demana poder actuar contra les ocupacions deliqüencials | Consell Comarcal de la Selva
Redacció
01 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 12:42h
El Ple del Consell Comarcal de la Selva ha aprovat un acord que exigeix un canvi legislatiu per acabar amb les ocupacions conflictives. La proposta s'ha aprovat per majoria abosluta.
En els darrers anys, les ocupacions il·legals conflictives a la comarca de la Selva han anat en augment, i s’han vist incrementades sobretot arran de la pandèmia, tal com ha detallat el president del Consell Comarcal, Salvador Balliu. A més, ha remarcat que la majoria de les ocupacions que es produeixen "venen associades a la delinqüència i a gent conflictiva". Per això, en la sessió plenària s'ha aprovat demanar un "canvi legislatiu" a les administracions per tal que els ajuntaments tinguin recursos.

En l'acord aprovat pel Ple, tal com ha explicat Balliu, s'a fet especial incidència en que no té res a veure la situació de les ocupacions socials amb les ocupacions delinqüencials. Les ocupacions socials requereixen uns mecanismes determinats per garantir al màxim el dret a l'habitatge. "A aquest acord no ens volem referir a aquest tipus d'ocupacions” ha explicat el mateix president sinó que ha incidit sobre la gran problemàtica de les ocupacions delinqüencials.

Unes ocupacions que no tenen res a veure amb la necessitat d'habitatge, que molt sovint van vinculades al cultiu de marihuana i altres accions delictives i que causen als veïns grans afectacions i a tota la societat una gran sensació d'inseguretat i desprotecció.

En l'acord s'aprova que cal fer una reforma legislativa i judicial per donar eines a la policia, als jutjats i als ajuntaments per poder resoldre la qüestió. En aquesta línia també reclamen que l'ajuntament pugui portar a terme una actuació subsidiària quan el propietari, habitualment un banc o un gran tenidor, es despreocupa del tema.
 
Pressió d'altres municipis

En la seva intervenció, Salvador Balliu també ha explicat que creu que "el canvi ha d'arribar" i estan buscant la manera que les administracions els escoltin. Ho van començar a fer l'any passat, però a causa de les eleccions espanyoles no van arribar a veure cap acord. La pandèmia ha estat una altra pedra a la sabata que ha retardat reunions amb el govern espanyol. Tot i així, els alcaldes de la comarca creuen que ha arribat el moment de plantar-se.

En l'últim consell d'alcaldes, tots els batlles selvatans van acordar presentar aquesta moció al ple del Consell Comarcal de la Selva. Ara, ja han rebut notícies que hi ha altres punts del territori que volen seguir els seus passos. "Això no pot ser", ha assegurat amb rotunditat.

En paral·lel, els ajuntaments intenten fer mesures de pressió per evitar aquestes ocupacions com ara diverses campanyes amb les companyies elèctriques que s'encarreguen de tallar totes les connexions il·legals al sistema de llum pública. Tot i així, al cap de pocs dies, els ocupes tornen a punxar la llum.