Amb Gualba i Riells i Viabrea ja són tretze els ajuntaments favorables a un procés participatiu per la comarca del Baix Montseny

El consistori de Riells i Viabrea ho ha aprovat en sessió plenària per set vots a favor i quatre abstencions aquesta nit passada i Gualba per unanimitat dijous de la setmana passada

L'Ajuntament de Riells i Viabrea ha aprovat pert majoria la proposta de la Plataforma Manifest Baix Montserny
L'Ajuntament de Riells i Viabrea ha aprovat pert majoria la proposta de la Plataforma Manifest Baix Montserny | Canal YouTube Aj Riells i Viabrea
Redacció
29 de setembre del 2020
Actualitzat a les 12:17h
El ple de caràcter ordinari de l'Ajuntament de Riells i Viabrea, celebrat de manera telemàtica, ha aprovat aquest dilluns al vespre la moció de la Plataforma Manifest Baix Montseny amb set vots a favor (ERC) i quatre abstencions (juntsxCat i PSC), covertint-se d'aquesta manera en el dotzè ajuntament que dona suport a la moció. L'objectiu que es busca és demanar a la Generalitat de Catalunya que endegui un procés participatiu per poder demanar a la ciutadania la possible creació d'una comarca del Baix Montseny. Un procés com en el seu dia es va fer en el Moianès i el Lluçanès.

En aquest sentit, l'alcalde de Riells i Viabrea, Josep Maria Bagot, ha explicat que el Baix Montseny és un espai que per si mateix funciona de manera autònoma des del punt de vista de les interaccions socials, econòmiques i de mobilitat entre municipis de les demarcacions de Barcelona i Girona.

També ha reconegut el paper transversal de la Plataforma Manifest Baix Montseny per portar endavant aquest procés participatiu que hauria d'aprovar la Generalitat. "L'únic que fem avui es fer de corretja transmissora de la proposta i no pas prendre posicionaments d'estar a favor o en contra de la creació d'una comarca", ha remarcat Bagot. L'alcalde ha afegit, però, que sempre és bo que demanni l'opinió a la ciutadania i, per això, l'Ajuntament de Riells i Viabrea ho porta a aprovació per formar part d'aquest col·lectiu de municipis que demanen que es pugui portar a terme el procés.

Quatre abstencions

Per la seva banda, Glòria Ribas, portaveu de JuntsxRiells, ha argumentat la seva abstenció perquè manifesta faltar-li informació, "però això no vol pas dir que no ens importi". La regidora assegura que des del seu partit respecten el que aprovi la majoria i que els sembla molt bé que es doni la paraula al poble. També demanen que la Plataforma s'hauria d'adreçar als grups de l'oposició dels ajuntaments.

També s'ha abstingut el grup municipal del PSC ja que, consideren que no es pot negar a la població a un procés participatiu però no veuen clar que els arguments que els han arribat siguin suficients per crear una comarca". Cristina Martínez, portaveu socialista és de l'opinió que "la ciutadania el que vol és simplificar l'economia de les administracions". També consideren que ara no és el millor moment per endegar un debat d'aquestes característiques i demana als consells comarcals del Vallès Oriental i la Selva que es posin les piles.

Tota l'argumentació del debat es pot veure i escoltar en aquest enllaç a partir del minut 40

Ajuntament de Gualba

Amb anterioritat, dijous de la setmana passada el plenari extraordinari i telemàtic de Gualba, també va aprovar per unanimitat la moció de la Plataforma Manifest Baix Montseny que van presentar conjuntament els grups municipals de JuntsxGualba i ERC Gualba i que demana endegar un procés participatiu per poder decidir la creació o no d'una comarca. Des de l'Ajuntament de Gualba es destaca el fet que ja fa temps que s'està treballant en aquest sentit ja que, el Baix Montseny és una realitat territorial amb necessitats socials, esportives, turisme o comerç com podria tenir qualsevol altra comarca.

Seguiment del debat d'aquest punt a partir del minut 12:32

Fins ara han aprovat la moció els següents tretze ajuntaments: Montseny, Fogars de Montclús, Llinars del Vallès, Breda, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Vallgorguina, Campins, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera, Vilalba Sasserra, Gualba i Riells i Viabrea.