Troben 33 monedes de primera meitat del segle XIV al castell de Montsoriu d'Arbúcies

També s'han descobert projectils de ballesta, empunyadures de dagues, puntes de llança, ganivets, didals, daus i un petit tresoret de monedes

Algunes de les monedes i un dau d’os aparegut a les excavacions del castell de Montsoriu
Algunes de les monedes i un dau d’os aparegut a les excavacions del castell de Montsoriu | MEMGA
Redacció
25 de setembre del 2020
Actualitzat a les 16:57h
Els treballs arqueològics dirigits pel Museu Etnològic del Montseny (Arbúcies) s’han centrat aquestes dues darreres setmanes en l'excavació d'una gran fortificació situada a la part central del pla exterior del castell. Aquest nucli fortificat estava format per una torre rectangular i un fossat perimetral que flanquegen la cara est del recinte emmurallat exterior que ocupa la part superior del turó de Montsoriu.

L'excavació dels nivells d'abandonament d'aquesta torre (de 7 metres de llarg per 6 d'amplada) han permès recuperar un espectacular conjunt de materials de la primera meitat del segle XIV. Segons Jordi Tura, director del Museu Etnològic del Montseny, "La troballa d'aquest conjunt de materials ha sigut una autèntica sorpresa. Segurament ens trobem davant del parament de la torre i de l'equipament de la guarnició." Manifesta que hi ha objectes extraordinaris: els ganxos per tensar les ballestes, la nou (el mecanisme per disparar), una quarantena de projectils de ballesta, empunyadures de dagues, la fulla llarga d'una daga, 4 puntes de llança... i tot d'objectes de la vida quotidiana: llums d'oli, didals, sivelles, peces d'una arqueta, daus i fitxes de joc, recipients ceràmics..."
 

Recull dels objectes trobats Foto: MEMGA



El tresoret de monedes

A l'interior de la torre s'han localitzat un total de 33 monedes catalanes, valencianes i aragoneses, encunyades durant els regnats de Jaume II, Alfons III i Pere III, un conjunt molt rellevant. Aquestes monedes, diners i òbols (les monedes d'ús més corrent) cobreixen el període de 1291 fins a mitjans del segle XIV. També s'ha recuperat un jetó francès datat a la primera meitat del segle XIV.

Segons l'equip d’arqueòlegs, tot aquest conjunt de materials permetrà restituir el parament de la torre que va estar en ús fins a mitjans del segle XIV. Tal  com comenta Jordi Tura: "En un futur proper els visitants que pugin a Montsoriu a banda de descobrir el nucli del gran castell gòtic, centre del poder militar dels vescomtes de Cabrera, podran gaudir d'aquests nous espais que s'estan posant al descobert".

Juntament amb la torre s'ha documentat també un tram de la muralla exterior i la presència d'un fossat perimetral (de 3 metres de fondaria i 4 metres d'amplada) que protegia l'accés a la torre.
 

Vista del Castell de Montsoriu Foto: MEMGA


Castell inexpugnable

Les dades aportades per l'excavació reforcen la imatge del gran castell inexpugnable que va descriure el cronista reial Bernat Desclot a finals del segle XIII i que definia Montsoriu "com un dels bells e nobles del món". Una fortalesa formada pels dos recintes actuals de Montsoriu, la torre de les Bruixes (situada al nord del turó) i tot el recinte emmurallat exterior, protegit per aquesta gran fortificació descoberta a la seva part central. Un conjunt de fortificacions que configuraven un perímetre emmurallat de prop de 650 metres.

Aquesta ha sigut la 26a campanya d'excavacions programades d'arqueologia al castell de Montsoriu, organitzada i dirigida pel Museu Etnològic del Montseny, amb el suport del Museu d'Arqueologia de Catalunya – Girona i el Patronat del Castell de Montsoriu, i que ha comptat amb la participació d'una desena d'arqueòlegs de diferents universitats del país.


 
Arxivat a