1 de 10
fotografia

Polèmica pels drets d'autor de les fotografies de l'Ultra Montseny

Diversos fotògrafs - professionals i amateurs- critiquen "l'obligatorietat" de cedir les imatges als organitzadors renunciant als drets d'autor

Una imatge d'una de les edicions de l'Ultra Montseny | Ricard Ametller Saula
per Redacció, 18 de setembre de 2020 a les 17:36 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El pròxim dia 26 de setembre està prevista la celebració de l'Ultra Montseny, amb sortida de Viladrau i que transcorrerà pel Parc Natural del Montseny, i des de l'organització s'ha imposat que tothom qui faci fotografies haurà de cedir "obligatòriament" les imatges generades amb motiu de l'esdeveniment que organitza l'empresa que dirigeix Mercior Truncal.

Concretament en  l'article número 9 del reglament de la prova es diu que "Els fotògrafs externs a l'organització han de notificar la seva presència a l'organització de l'Ultra Montseny per a la seva acreditació, i hauran de cedir obligatòriament totes les imatges generades amb motiu de l'esdeveniment a l'organització, podent aquesta donar l’ús que més cregui convenient, incloses finalitats publicitàries, i sense possibilitat de reclamar drets d'autor. Qualsevol imatge generada amb motiu de l'Ultra Montseny pels participants o bé fotògrafs externs i penjada a les xarxes socials podrà ser utilitzada per l'organització com aquesta cregui més convenient incloses finalitats publicitàries".


Aquesta obligació ha generat polèmica a les xarxes socials i ha posat en estat d'alerta diversos fotògrafs -professionals i amateurs- que han sortit en defensa dels drets d'autor recordant que estan regulats per llei de Propietat Intel·lectual i per tant no és legal una imposició d'aquesta mena.

Per exemple la del reconegut fotògraf Jordi Saragossa que s'ha exclamat en una piulada i que afegeix que aquesta imposició "No, no és legal. Un autor, segons la Llei de Propietat Intel·lectual (LPI) no pot renunciar mai a la seva autoria i per tant als seus drets d'autor."

  També és rellevant la crítica que ha fet pública JCDFotografia, fotògraf de la revista Trail Run, en el seu perfil de Facebook que considera que "Es vergonyós, absurd i d'una falta de sentit comú creure que poden exigir fins i tot alguna cosa totalment il·legal"

https://www.facebook.com/jcdfotograf/posts/2885122561589811


També el fotògraf baixmontsenyenc Ricard Ametller ha criticat l'article 9 del reglament de l'Ultra Montseny. Remarca que els drets d'autor son irrenunciables "Doncs sembla que hi ha alguns elements que es creuen amb l'autoritat per decidir que es pot i que no es pot fer amb els drets d'autor".

https://www.facebook.com/ricard.ametllersaula/posts/3221797731242939

 

 

Participació