El Govern aporta 388.000 euros per remodelar i ampliar el Museu Etnològic del Montseny la Gabella

El museu es troba en un edifici del segle XVII del centre històric d’Arbúcies

Una exposició al Museu Etnològic del Montseny La Gabella
Una exposició al Museu Etnològic del Montseny La Gabella | MEMGA
Redacció
02 de setembre del 2020
Actualitzat a les 10:01h
El Govern ha autoritzat a l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural la concessió d'una subvenció a l'Ajuntament d'Arbúcies, per un import de 388.472 euros, per al finançament de les obres de remodelació i ampliació del Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, durant el període 2020-2021. El Museu Etnològic del Montseny (MEMGA) té com a finalitat la realització de les activitats pròpies d’un museu i especialment les relacionades amb el seu territori. Està situat en el centre històric de la Vila d’Arbúcies en l’edifici conegut popularment com La Gabella. Aquest edifici del segle XVII va ser adquirit per l’Ajuntament d’Arbúcies l’any 1974 i l'any 1983 es va crear la Fundació Pública Museu Municipal d’Arbúcies.
 
La perspectiva actual de treball del museu abasta la recerca, la conservació i la difusió patrimonial, però amb una dinàmica d’actuació territorial i comunitària, sobre la qual es pretén donar contingut a una missió estretament vinculada a uns objectius social i de desenvolupament local i territorial.

L'Ajuntament d’'rbúcies va adquirir als anys 90 edificis annexos a l’edifici històric destinats a ampliar el museu. Actualment s’ha decidit des de l’ajuntament realitzar obres de remodelació i ampliació del museu per adaptar-lo. Aquest programa de millores preveu dues grans intervencions que han estat seleccionades per ser finançades dintre dels ajuts FEDER 2014-2020.

La primera intervenció consisteix bàsicament en la remodelació museogràfica de la tercera planta del museu, en l'àmbit dedicat a la societat industrial. La segona intervenció incideix en la remodelació museogràfica de tres de les actuals sales de la planta baixa del museu amb l'objectiu d’ampliar l'espai dedicat a la societat medieval i a la presentació dels fons arqueològics de Montsoriu; i la construcció d’un nou edifici annex a l’edifici històric de la Gabella, a partir de l’enderrocament de diferents edificis actualment en runes propietat de l'Ajuntament d’Arbúcies.

El desenvolupament del conjunt d’actuacions permetrà convertir el MEMGA en una institució referent des de la perspectiva de la museologia territorial catalana i en l’eix central d’un important programa de desenvolupament turístic centrat en el patrimoni monumental i arqueològic català.

El municipi d’Arbúcies té menys de 20.000 habitants, per la qual cosa els projectes han estat presentats a la convocatòria a través d’altres administracions. La primera intervenció va ser presentada a la convocatòria FEDER a través de la Diputació de Girona i la segona va ser presentada a la convocatòria FEDER pel Consell Comarcal de la Selva.
Arxivat a