temporal Gloria

Arbúcies reclama ajudes a l'Estat i la Generalitat per afrontar els 1,3 milions de despesa pública generada pel Gloria

L'alcalde avisa que estan "retallant el que no està escrit" per poder fer front a totes les factures

per Redacció, 1 de setembre de 2020 a les 10:10 |
Carrer Frederic Mompou d'Arbúcies afectat pel temporal Gloria | AJA /Arxiu
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de setembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament d'Arbúcies ha demanat ajuda als governs català i espanyol per fer front als 1,3 milions de despeses municipals que va generar el temporal Gloria al municipi, una xifra que representa el 20% de tot el pressupost municipal. L'alcalde, Pere Garriga, ha recordat que Arbúcies es va convertir en l'"orinal de Catalunya", ja que la major part de l'aigua que va caure al Montseny va anar a parar a la vall del municipi i això va generar greus destrosses. Ara, el municipi es troba en una situació complicada a nivell econòmic perquè no pot fer front a totes les despeses i les ajudes supramunicipals no arriben. Pere Garriga ha recordat que setmanes després del temporal es van reunir amb els ajuntaments afectats per garantir-los ajudes però aquests diners no han arribat. "Estem picant totes les portes, però no hi ha manera", ha lamentat el batlle d'Arbúcies.

A Arbúcies es van registrar 560 litres per metre quadrat en 30 hores. Això, sumat a l'orografia del municipi va comportar que alguns carrers quedessin plens de terra o que la riera s'emportés part del clavegueram. L'aigua també va estirar bona part del mobiliari públic i parcs infantils. Algunes empreses instal·lades en els polígons industrials van veure com l'aigua estirava els carrers avall, deixant-les totalment incomunicades.


Pere Garriga ha assegurat que entre danys públics i privats, la factura del Gloria al municipi d'Arbúcies supera els 3 milions d'euros. Per això, creu que ara cal que les administracions supralocals ajudin als municipis per sanejar les seves finances.

L'alcalde ha recordat que en el cas d'Arbúcies els 1,3 milions de destrosses són afectacions en equipaments municipals i, per tant, diners que haurà d'abonar el consistori. Per això ha demanat al govern espanyol i la Generalitat que diferenciïn entre les despeses municipals i les d'altres administracions. "Si es fa malbé una carretera de la Generalitat, ho paga un altre organisme, però aquí no".

 

esllavissades a Arbúcies provocades pel temporal Gloria Foto: AJALes promeses portades a la pràctica


Garriga ha recordat que poc després del Gloria, els dos governs es van comprometre en ajudar els consistoris. "Aquesta grandiloqüència que no patíssim, ara s'ha de veure", ha desafiat el batlle d'Arbúcies. Per això ha demanat ajuda perquè creu que "no n'hi ha prou en fer visites, sinó que ara cal ser-hi".

L'alcalde s'ha mostrat obert a parlar de tres tipus d'ajudes diferents. Per un costat veuria amb bons ulls que els donin una subvenció per pagar les despeses generades per la reparació de les destrosses. Per altra banda, també està d'acord en acceptar que una altra administració assumeixi el cost de la reparació. Per últim ha recordat que hi ha la possibilitat d'augmentar l'endeutament municipal. Aquesta tercera opció no és la favorita per a Garriga però està disposat a acceptar-la amb l'objectiu de poder pagar totes les factures que té l'Ajuntament sobre la taula.

El que sí que ha agraït l'alcalde és la col·laboració "en petita mesura" de la Diputació de Girona. Pere Garriga ha assegurat que és l'única administració que a dia d'avui ha contribuït per reduir part dels 1,3 milions de despesa pública. Entre això i les actuacions de l'ACA l'Ajuntament calcula arribar al "20% de totes les despeses".

Per aquest motiu, Pere Garriga ha anunciat que l'Ajuntament ha hagut d'"aturar totes les obres i projectes" previstos en el capítol d'inversions dels pressupostos municipals. Però malgrat haver paralitzat les inversions "ni així arribem" al total. L'alcalde ha lamentat que el temporal els ha ocasionat un "greu problema de pressupost" i ara no saben com resoldre'l. "Estem retallant el que no està escrit", ha reblat Garriga.
 

La zona de Can Cassó d'Arbúcies inundada pel temporal Gloria Foto: AJAEn contra de les ajudes equitatives

Per altra banda, l'alcalde ha remarcat que està en contra de les ajudes que es plantegen de forma "equitativa" entre tots els municipis afectats pel Gloria. Pere Garriga ha insistit que cal donar més diners a "qui més hagi patit" el temporal i reduir la xifra als que tinguin menys destrosses.

 

Participació