Dos plens municipals més aproven per unanimitat la moció sobre el Baix Montseny

Sant Antoni de Vilamajor i Sant Celoni, en ple ordinari, aproven per unanimitat la moció de la Plataforma Manifest Baix Montseny

Debat de la moció Plataforma Manifest Baix Montseny al ple de Sant Celoni
Debat de la moció Plataforma Manifest Baix Montseny al ple de Sant Celoni | Canal Youtube Aj Sant Celoni
Redacció
31 de juliol del 2020
Actualitzat a les 8:13h
Els ajuntaments de Sant Antoni de Vilamajor i de Sant Celoni, celebrats aquest dijous 30 de juliol al vespre han aprovat per unanimitat la moció de la Plataforma Manifest del Baix Montseny que argumenta com a eix principal la necessitat de la creació de la comarca del Baix Montseny. D'aquesta manera ja són sis els consistoris que han tirat endavant aquesta moció després que dilluns 27 de juliol Montseny, Llinars del Vallès i Breda hi donessin llum verda i dimarts 28 de juliol fos Fogars de Montclús.

A l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor la moció s'ha aprovat amb els vots favorables dels grups municipals CANVI, PUSA, JuntsxStAntoni i ERC.

A Sant Celoni la moció l'han presentada els grups municipals de JuntsxSantCeloni, ERC i CUP i també va tenir el vot favorable del grup municipal del PSC. En aquest sentit, el socialista Eduard Vallhonesta va condicionar el vot favorable del seu grup "a fer un debat i un estudi serè a fons, sobre la realitat d'una nova comarc". Mariona Pascual de la CUP va manifestar que "ha arribat l'hora del reconeixement de la realitat històrica, territorial, geogràfica i social que representa el Baix Montseny" i va posar un seguit de casos en que aquesta nova organització territorial seria beneficiosa ara mateix.

Magalí Miracle en nom d'ERC ha remarcat que al "Baix Montseny ja es treballa en diferents projectes en comú" i ha assegurat que la crisi de la Covid-19 ha creat moltes sinergies entre els diferents municipis de la comarca i que cada vegada hi ha més gent que hi creu.  Per la seva banda, l'alcalde de Sant Celoni, Raül Garcia, en nom de JuntsxSantCeloni  recorda que el Baix Montseny és una realitat natural que s'està intentant endreçar i agraeix l'empenta de la societat civil "compromesa i motivada en generar aquest debat".

Primera onada

Desa la Plataforma Manifest Baix Montseny s'ha declarat que amb aquests dos plens, "es clou el juliol, i resulta un colofó excepcional a l'anomenada «primera onada» de la Plataforma Manifest Baix Montseny, que continuarà al setembre en una «segona onada» amb els plens ordinaris en els onze municipis restants del Baix Montseny". A partit d'aquest moment tenen el convenciment que es podrà començar aquest procés administratiu que ha de desembocar en una consulta o procés participatiu als municipis del Baix Montseny.

Des de la Plataforma Manifest Baix Montseny han rebut aquests resultats amb satisfacció perquè "Cap alcalde o alcaldessa, cap regidora o regidor, o cap polític amb una mica de matèria gris, es poden oposar a que els seus conciutadans puguin opinar sobre la seva realitat comarcal". I entretant, afirmen que "Seguirem fent feina, des de la societat civil, per explicar més i millor aquesta reivindicació històrica, i els avantatges que pot tenir per a la nostra gent en un ampli ventall d'aspectes, una comarca del Baix Montseny".

El Manifest Baix Montseny va sorgir el 17 de maig del 2020, impulsat inicialment per l'historiador de Breda Andreu Pujol i el poeta i traductor de Sant Celoni Pau Gener. Va aconseguir més de mig miler d'adhesions, entre les quals personalitats remarcables de diversos àmbits del Baix Montseny, quinze alcaldes i alcaldesses i una trentena llarga de regidores i regidors de tots els municipis, així com gent diversa de la societat civil.
Adhesions fetes a títol personal mitjançant el correu manifestbaixmontseny@gmail.com

Es va organitzar un grup de treball divers i plural, per posar feina i fer una plataforma ciutadana. Així va ser, com es va començar a enviar a tots els grups polítics municipals la mateixa moció per a ser presentada conjuntament, quan fos possible, i aprovada en els plens, com a mínim amb majoria absoluta.
 

Votació a l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor a favor de la moció de la Plataforma Manifest Baix Montseny Foto: AJSAV



Rètol a Breda

L'Ajuntament de Breda només tres dies després d'haver aprovat la moció ja ha donat compliment amb un dels punts: col·locar un rètol sota el nom del municipi amb la identificació de  "municipi del Baix Montseny". Aquest és el segon de la comarca natural que ho fa ja que Sant Antoni de Vilamajor es va avançar el passat mes de juny.
 

Rètol a l'entrada de Breda Foto: AJB