La Diputació de Barcelona edita un catàleg de l'Univers Patxot

El llibre està dedicat a la memòria de Joaquim Maluquer, biògraf de Rafael Patxot i artífex del projecte de la mostra. A la Casa Mariona de Mosqueroles es pot visitar una exposició permanent.

Redacció
09 de novembre del 2012
Bust Rafael Patxot a la Casa Mariona
Bust Rafael Patxot a la Casa Mariona | Jordi Purtí
Portada catàleg Univers Patxot Foto: Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona ha editat un catàleg de l'exposició permanent "Univers Patxot" sobre la figura de Rafael Patxot, que es pot visitar a Masia Mariona , seu de l'oficina del Parc Natural del Montseny, que es troba al nucli de Mosqueroles (Fogars de Montclús). El llibre està dedicat a la memòria de Joaquim Maluquer, biògraf de Rafael Patxot i artífex del projecte de la mostra.

El catàleg, de 83 pàgines i del qual s'han editat 1.000 exemplars, es pot sol·licitar a través de la Llibreria de la Diputació de Barcelona i també a l'oficina del Parc Natural del Montseny . La publicació es basa en l'exposició "Univers Patxot" i per això recull en diferents apartats els continguts que estan tractats en les sis sales de la mostra: Rafael Patxot, ciència i mecenatge; Masia Catalana; Llibres i Natura; Núvols; Observatori Català i Cançó popular.

El catàleg recull la vocació científica de Rafael Patxot (Sant Feliu de Guíxols, 1872), que el 1894 es va fer construir un observatori astronòmic a la casa de Sant Feliu i que va publicar 'Metereologia catalana' (1908) i 'Pluviometria catalana' (1912). També es reflecteix la seva faceta de mecenes amb la creació de les Fundacions Familiars de Recordança, el projecte del Cançoner Popular de Catalunya i l'Estudi de la Masia Catalana i la publicació de 'l'Atlas internacional dels núvols i dels estats del cel', entre d'altres.

"Univers Patxot" es complementa amb un audiovisual que permet conèixer de més a prop la història d'aquest mecenes català i de la mateixa casa d'estiueig, cedida pel seu nét, Rafel Carreras i Patxot, a la Diputació de Barcelona. L'horari de visita de l'exposició és de dilluns a diumenges i els festius de 9.30 a 14.00h i de 15.00 a 16.30h, excepte Nadal, Sant Esteve i els dies 1 i 6 de gener.


Bust Rafael Patxot a la Casa Mariona Foto: Jordi Purtí