Pimec reclama més inversions a la Segona Corona Metropolitana

Les pimes d'aquesta zona tenen una mida i volum de vendes superior a la mitjana de Catalunya

Un tren de Rodalies
Un tren de Rodalies | David Zorrakino/Europa Press
Redacció
09 de juliol del 2020
Els presidents territorials de Pimec al Vallès Oriental, Vallès Occidental i Maresme-Barcelonès Nord han reclamat més inversions als territoris per convertir-los en "una eina de recuperació econòmica", com per exemple en infraestructures clau com la connexió de la B-30, l'enllaç del Maresme amb l'AP-7 entre Tordera i Girona, el Corredor Mediterrani, les millores en Rodalies o potenciar l'aeroport de Sabadell pel transport de mercaderies.

La patronal creu que la "discriminació" d'aquest territori respecte Barcelona i els municipis de la Primera Corona Metropolitana és "evident": segons el darrer informe sobre estats comptables de les petites i mitjanes empreses, elaborat per l'Observatori de Pimec, les pimes de la Segona Corona Metropolitana tenen una mida i volum de vendes superior a la mitjana de Catalunya, a més de més potencial exportador i amb importants eixos de comunicació amb França pel transport de mercaderies.

Aquest estudi també conclou que les empreses no disposen de les infraestructures ni connexions adequades entre les tres comarques. És per això que el president de Pimec Vallès Oriental, Daniel Boil, ha assegurat que cal impulsar infraestructures que permetin millorar la mobilitat i la productivitat de les pimes, i considera insuficient l'aportació que ha ha destinat el Pla Director d'Infraestructures 2011-2020 de l'ATM: "només va destinar un 20% dels recursos als municipis de la Segona Corona, quelcom no es correspon amb la importància econòmica i empresarial de la zona", ja que es tracta de la concentració industrial més gran de tota Catalunya.

Joan Pera, president de Pimec Maresme-Barcelonès Nord, ha destacat el valor del Tecnocampus Mataró, com a hub de formació, ecosistema d’emprenedoria i de la recerca, i ha afirmat que l'entitat necessita connectar-se amb els vallesos, així com  amb els altres centres de formació i de recerca per créixer.

Finalment, el president de Pimec Vallès Occidental, Josep Maria Catalán, ha destacat que la comarca és la principal concentració d’indústria, en especial en el sector metal·lúrgic, i que és un pol de creixement i innovació, amb la UAB, l'UPC i ESADE i centres tecnològics com l'Eurecat i Leitat. 

"Són necessàries polítiques de suport a les pimes en polítiques d’R+D i facilitar aquesta transferència per potenciar el teixit productiu a tota la Corona Metropolitana", ha dit Catalán.

Els tres presidents territorials no volen que es prenguin les decisions de forma centralitzada sense tenir en compte els agents socials del territori: "Barcelona és un gran hub europeu que té el pes industrial fonamentalment a la seva segona corona, i aquesta interdependència ha d’ajudar a sumar de forma intel·ligent".

Així, els tres representants de la patronal a aquestes tres comarques reclamen més inversió pública al territori, per tal d'acompanyar les inversions que ja han fet les pimes industrials en els darrers anys. Segons Pimec, aquesta inversió ha de ser una aposta clara per facilitar la millora dels processos productius, la innovació del producte, les mesures mediambientals i de sostenibilitat i el creixement internacional.

Per això, els representants de la patronal a aquestes tres comarques reclamen inversions públiques al territori per acompanyar les inversions ja realitzades per les pimes industrials els darrers anys, tot destacant que ha de ser una aposta clara per tal de facilitar la millora dels processos productius, la innovació de producte, les mesures mediambientals i de sostenibilitat, i el creixement internacional.