L'atur baixa per primer cop al Vallès Oriental des de l'inici de la pandèmia, però puja un 30% respecte fa un any

Des que va començar l'estat d'alarma, al Vallès Oriental s'han destruït 5.000 llocs de treball

Una treballadora del SOC i un usuari, en una imatge d'arxiu.
Una treballadora del SOC i un usuari, en una imatge d'arxiu. | ACN
Redacció
04 de juliol del 2020
L'atur registrat al Vallès Oriental ha baixat per primer cop des que es va iniciar la pandèmia del coronavirus, tot i que de forma tímida: durant el mes de juny, es va reduir en 76 persones. Tot i això, si s'analitzen els dades interanuals, hi ha 6.202 persones més registrades que fa un any (un impactant 30% més). En total, el nombre de'aturats a la comarca se situa en 26.695 persones i, segons ha precisat UGT, des que va començar l'Estat d'Alarma, al Vallès Oriental s'han destruït uns 5.000 llocs de treball.

En un comunicat, UGT ha recordat que que les persones afectades per ERTOs no estan reflectides a les estadístiques de l'atur, tot i que estan inscrites temporalment. En aquest sentit, segons dades de la Generalitat, a dia 2 de juliol hi havia 4.775 expedients al Vallès Oriental (4.341 dels quals de força major) i 36.251 treballadors afectats (27.912 dels quals per força major). 

El sindicat reclama "que funcioni de manera urgent la renda mínima conjuntural i extraordinària i exigim que es faciliti, es garanteixi i s'agiliti la tramitació de les prestacions per ERTO".

També alerten que tradicionalment el mes de juny sol ser positiu per la reducció de l'atur per la campanya d'estiu: "Aquest any, en canvi, l'atur s'ha estancat. Aquest mes de juny de 2020 serà recordat per ser el pitjor mes de juny que es recorda en més de 10 anys a causa de la reducció d'atur tan minsa de 76 persones treballadores".

El sindicat també ha destacat que "l'evolució precària del mercat laboral al Vallès Oriental, provocada per les reformes laborals, empitjora encara més amb l'arribada del coronavirus. L'estacionalitat i la temporalitat dels contractes es transforma en atur a causa de la crisi pandèmica i tot gràcies a la precarització del mercat laboral en forma de contractes temporals que es finalitzen".

Per tot això, la UGT reclama: un Impuls de mesures per a reduir la contractació precària a totes les administracions; el compromís de totes les administracions per a no contractar empreses multiserveis en el seus concursos públics de contractació; l'impuls de un Pla estratègic comarcal  abans de prendre decisions que afectin el conjunt del territori; l'impuls i la promoció de la FP d'una forma coordinada al Vallès Oriental a curt termini que ha d'esdevenir un recurs estratègic per sortir d'una forma segura de la crisi econòmica; l'impuls d'un Consell de la FP d'àmbit comarcal que serveixi únicament d'òrgan de coordinació i de posada en comú del conjunt de recursos del sistema formatiu; coordinar els diferents serveis de promoció econòmica dels ajuntaments i impulsar un servei a nivell comarcal; i impulsar un Pla de Xoc d'àmbit social a nivell comarcal.