denúncia

«Salvem els rius» una campanya per aturar les obres de l'ACA als rius i rieres del Baix Montseny arran del Gloria

Els rius la Tordera i les rieres Giola i d'Arbúcies entre les afectades al Baix Montseny

per Redacció, 29 de juny de 2020 a les 08:42 |
Obres de l'ACA al riu La Tordera a Santa Maria de Palautordera | Sergi Travesa
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Diverses entitats del territori, entre les quals hi ha la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny i l'Associació per a Defensa del Corredor-Montnegre i Baix Montseny, han posat en marxa la campanya Salvem els Rius per demanar l'aturada immediata de les actuacions portades a terme per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) arran del Gloria. En aquest sentit, denuncien la gestió de les lleres dels rius i rieres a Catalunya cdom és el cas del riu la Tordera al seu pas per Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera i al Maresme; la riera Giola, al seu pas per Llinars del vallès i la riera d'Arbúcies a Sant Feliu de Buixalleu. Els impulsors de la Plataforma Salvem els rius manifesten que la seva voluntat és defensar una altra manera de gestionar els cursos fluvials.

També demanen que els rius, rieres i la resta de cursos fluvials siguin considerats espais naturals d'alt valor ambiental i essencials per la connectivitat ecològica ique les actuacions que es portin a terme a les lleres dels rius s'apliqui allò que ja contempla la mateixa ACA en el seu manual de "Criteris tècnics per a l'execució de treballs de manteniment i conservació de les lleres públiques, en relació als períodes de reproducció de fauna".


Manifesten que totes les actuacions que es plantegin fer dins les zones de domini públic hidràulic siguin sotmeses als tràmits d'informació pública i que es sotmetin al tràmit d'avaluació ambiental així com l'actualització de la delimitació de zones inundables tan a l'entorn dels cursos fluvials com al litoral, tenint en compte els escenaris de canvi climàtic i adaptar-ne els planejaments urbanístics actuals i condicionar-ne els futurs.

Finalment, demanen que es facin les actuacions pertinents per restaurar les lleres dels rius i rieres, retirant totes aquelles infraestructures, com murs o esculleres, que encaixonen i malmeten els ecosistemes fluvials. 

Participació