Presenten un pla de 76 actuacions per a la reactivació econòmica del Vallès Oriental

El programa està consensuat pel Consell Comarcal, ajuntaments, sindicats, patronals, hotelers i hostalers

La presentació, aquest divendres a la Porxada.
La presentació, aquest divendres a la Porxada. | CCVor
Redacció
26 de juny del 2020
Actualitzat a les 17:05h
Aquest divendres s'ha presentat a la Plaça de la Porxada de Granollers el pla de reactivació econòmica del Vallès Oriental, que marca les línies que es desenvoluparan a la comarca els propers mesos per fer front a l’impacte econòmic resultant de l’emergència sanitària.

El pla, elaborat pel grup de reactivació econòmica en què hi són presents el Consell Comarcal, ajuntaments, hotelers, hostalers, patronals i sindicats, consta de 12 línies amb un total de 76 actuacions que seran desenvolupades pels diferents actors, tant públics com privats.

Pel que fa a les accions que es contemplen, es preveu posar a disposició dels ens locals un servei d’assistència tècnica i la tasca que desenvoluparan diversos grups de treball: els de polígons, formació/ocupació i d’empresa. Tot plegat per estudiar la implantació de projectes d’economia circular; d'estratègies per al desenvolupament d’ensenyaments universitaris tècnics en conveni amb institucions i empreses com el Circuit o el nucli alimentari; de plans d’ocupació que incloguin perfils derivats de la crisi de la Covid-19; destinar eines i inversió econòmica de suport a la FP per fomentar nous oficis i necessitats, entre d'altres.

El pla també preveu la creació d'un grup de treball per dur a terme la interlocució amb les entitats bancàries i aconseguir la col·laboració mútua però també, per exemple, definir una línia d’ajut denominada Línia Vallès Oriental, destinada a les empreses de la comarca.
 
El pla també parla dels sectors que es dediquen a la cura de les persones. Es planteja, per exemple, la creació un servei SAD comarcal sota el control públic i amb una empresa pública de prestació del servei, "ja sigui en la totalitat o bé concertat parcialment amb agents del teixit del tercer sector o de l’economia social i solidària, que permeti regular i acabar amb la precarietat del sector i fer una atenció acurada de la necessitat o constituir una borsa de treball comarcal centralitzada, o coordinada, de persones titulades o habilitades, disposades a treballar en el sector de la dependència".
 
El document també destaca l'impuls de circuits curts de comercialització, producció, abastament i serveis de proximitat, tant en l'àmbit de l'alimentació com en els serveis o l'energia. Tot plegat a través d’un Market place, enfortint el treball amb el sector del cooperativisme i economia social. En aquest cas es preveuen accions com la posada en marxa d'Àrees de Promoció Econòmica Urbana (els APEUs), un servei comarcal de mediació entre llogaters i arrendataris dels locals comercials, crear una central de distribució del producte local o micro-crèdits de suport al sector primari.

Pel que fa al turisme, el ple contempla posicionar el Vallès Oriental com a destinació turística, "apostant per un model basat en el turisme de proximitat i en la sostenibilitat". També es parla de la creació del producte el Vallès Ciclable, com a nou model de mobilitat que combini indústria i turisme.

Quant a la indústria, es parla de "definir estratègies de treball per dur a terme accions concretes per a la indústria de la comarca", amb accions com la coordinació per creació d’exempcions i bonificacions en les taxes i impostos municipals de caràcter empresarial.
 
Finalment, el ple preveu reforçar la perspectiva de gènere en l'àmbit laboral i "captar tota l’activitat submergida d’aquests sectors"; fer "un esforç" per reduir els terminis de pagament de factures a proveïdors, per part del món local de la comarca; la vinculació dels serveis i accions que es duguin a terme des de la comarca a l'Agenda 2030 i ODS; i acompanyar les empreses i treballadors per a fer un salt en l’àmbit digital.
 
Trobar solucions

Segons recull el Consell Comarcal en un comunicat, el president de l'ens, Francesc Colomé, ha comentat que en aquests moments "haurem d’estar més a prop que mai de la ciutadania, dels nostres comerços, de les nostres empreses, dels nostres emprenedors i dels nostres treballadors i treballadores". Colomé ha destacat la tasca de la Taula Vallès Oriental Avança: "Des del minut 1 s’ha estat reunint per avançar-se a tot el que podria succeir". Colomé ha destacat la necessitat d'unitat entre tots els actors però també "d’aconseguir un millor finançament per als consells comarcals perquè el consell comarcal poguem aplicar polítiques pròpies i no haver d’anar a demanar diners a altres institucions".
 
Per la seva banda, el conseller de Promoció Econòmica i Estudis, Jordi Manils, ha reconegut: "No ens perdonaríem fer un discurs triomfalista perquè avui tenim milers de famílies a la comarca que ho estan passant malament, que encara no han cobrat els ERTEs o que tenen dificultats per saber si demà podran obrir la persana del seu negoci". "Seguim treballant de forma incansable perquè hi hagi respostes i solucions, i val la pena dir-ho".

El delegat de PIMEC al Vallès Oriental, Joan Carles Basi, ha comentat que en l’elaboració del pla "s’ha intentat treballar en el curt termini per ajudar les nostres empreses amb mesures i propostes que vagin acompanyades en defensar i millorar la seva liquiditat i la seva supervivència" fent referència a la situació econòmica dels propers mesos "per poder esmorteir al màxim les pèrdues de teixit productiu que tindrem a la comarca".
 
El representant del sindicat UGT ha destacat, entre d’altres, la renda vital i la necessitat que hi ha d’ajudar al finançament de les empreses i reduir els terminis per pagar els proveïdors: "Si no hi ha moviment dels diners no tindrem reactivació econòmica, no podrem tenir consum i no tindrem ocupació, que és l’element vital per tenir una societat amb uns estàndars de convivència adequats".

El grup de treball de reactivació econòmica està format pels membres de la Comissió Executiva de la TVOA, -el Consell Comarcal, UGT, CCOO, UEI, PIMEC, els ajuntaments de Granollers, Mollet del Vallès, les Franqueses del Vallès, Sant Celoni i Parets del Vallès i el SOC-. els portaveus dels grups polítics del Consell Comarcal, l’Associació Hotels Vallès Oriental i el Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental.