entrevista

Ester Obiols: «Notem molt que no és l'escola bressol de sempre»

La directora de l'Escola Bressol Avet Blau de Vallgorguina explica que és una sensació estranya treballar amb només quatre infants i no poder acomiadar amb normalitat els alumnes que l'any vinent no seguiran al centre

per Jordi Purtí , 20 de juny de 2020 a les 00:01 |
Ester Obiols, directora de l'Escola Bressol Municipal Avet Blau de Vallgorguina
Hauria de ser un moment d'anar pensant en el fi de curs i d'acomiadar com es mereixen els alumnes de P2 que aquest és el seu darrer any a l'escola bressol municipal Avet Blau de Vallgorguina. La crisi sanitària del coronavirus Covid-19 ho ha canviat tot. D'un dia per l'altre es va tancar l'escola per l'estat d'alarma i gairebé tres mesos després quan s'ha pogut reobrir només hi han tornat quatre alumnes i les circumstàncies són molt diferents. Mascaretes, pantalles i, sobretot, les estances on hi ha activitat i els objectes que s'utilitzen tot ben desinfectat, és la "nova normalitat". N'hem parlat amb Ester Obiols, directora del centre educatiu.

- Un any molt especial marcat per la crisi sanitària de la Covid-19. A l'escola bressol com es tanca aquest curs 2019-2020?


- S'acaba d'una manera molt diferent perquè ara mateix a l'escola només hi ha quatre infants en un horari també reduït de 9 del matí a 12 del migdia i en principi acabarem així, sense poder-nos acomiadar dels alumnes de P2 que l'any vinent ja fan el salt a l'escola i, per tant molt diferent del que faríem en condicions normals.

- Dius que ara hi ha només quatre infants a l'escola però, en un curs normal quants n'hi ha en un municipi com Vallgorguina?


- Abans del confinament hi havia deu alumnes a l'estança d'1-2 anys i a l'estança de 2-3 anys en teníem disset. Per tant, hem passat de tenir-ne vint-i-set a només quatre alumnes.
 

Les educadores de l'escola bressol fent activitats amb els quatre infants que hi ha actualment Foto: Jordi Purtí- El fet que els pares hagin decidit no tornar els seus fills a l'escola una vegada reoberta és per la por a la Covid-19?

- Les circumstàncies són diverses. Alguns pares ho fan per la por al virus, altres perquè no treballen i se'ls poden quedar a casa. Alguns perquè l'horari actual de 9 a 12 els sembla que són poques hores però la gran majoria sí que han pres la decisió per la por al coronavirus i d'aquesta manera consideren que eviten que es puguin encomanar.

"haurem de tenir molt presents les mesures de seguretat, és a dir, mascaretes, pantalles, mantenir les distàncies entre les educadores i els infants i tot el que utilitzem -joguines, lavabos, canviadors...ben desinfectat"


- Imagino que ara, a banda d'anar tancant el curs actual, ja esteu pensant a preparar el curs vinent?

- A hores d'ara encara hi ha moltes incerteses. Per al curs vinent encara no tenim massa nens però nosaltres hem de pensar que aquesta situació actual encara s'allargarà i per tant haurem de tenir molt presents les mesures de seguretat, és a dir, mascaretes, pantalles, mantenir les distàncies entre les educadores i els infants i tot el que utilitzem -joguines, lavabos, canviadors...- ben desinfectat i esperar les ordres que ens donaran tant des de l'Ajuntament com des de Cavall de Cartró, l'empresa que gestiona l'escola bressol. En definitiva el que ja estem fent ara.

- Quins protocols teniu assignats ara mateix?

- Les educadores portem mascaretes per treballar, la pantalla en els moments de canvi de bolquers, desinfecció tant de material de joc com de les instal·lacions. Els pares han d'entrar per les terrasses, ja que no poden accedir dintre l'escola i, en cas d'haver-ho de fer per necessitat s'han de portar peücs.

- Costa acostumar-se?

- Més que acostumar-se la qüestió és que estem vivint una situació molt diferent. Notem moltíssim que no és l'escola de sempre. Amb només quatre infants no hi ha pràcticament soroll, és una sensació estranya. Només hi ha una estança oberta, el menjador està tancat.

"En qualsevol cas, aquests quatre infants que ara tenim han entrat molt bé, no ploren i els veiem alegres."


- És aquesta sensació el que més us dol?

- Sí i tant. En qualsevol cas, aquests quatre infants que ara tenim han entrat molt bé, no ploren i els veiem alegres. Tampoc no els ha costat separar-se dels pares, una qüestió que pensàvem que podria ser complicada després de gairebé tres mesos de confinament. Suposo que els ha pogut més les ganes de poder tornar a veure els seus companys i companyes i tornar a la seva normalitat que d'un dia per l'altre es va trencar.

- De cara al curs vinent teniu algun topall d'alumnes? Podreu complir amb els protocols exigits?

- Som una escola petita i gairebé sempre tenim vacants, per tant, és una situació que no serà massa complicada per complir les ràtios per aula, ja que tenim la possibilitat de repartir bastant els alumnes.

"Un cop a la setmana sortim a passejar per l'entorn sigui al bosc sigui al poble i això intentarem mantenir-ho."


- Emocionalment, però, com es prepara el curs vinent, ja que probablement hi haurà moltes activitats per vosaltres habituals que no es podran portar a terme?

- A l'Escola Bressol Avet Blau de Vallgorguina tenim la sort que estem envoltats de bosc i de natura. Un cop a la setmana sortim a passejar per l'entorn sigui al bosc sigui al poble i això intentarem mantenir-ho. Segons quines sortides com anar al teatre o altres activitats sí que segurament ens les haurem de plantejar. Un cop tinguem clar el que podem fer i el que no haurem de buscar altres alternatives. Les qüestions bàsiques del dia a dia, però, les intentarem mantenir.

- Normalitat sempre que es pugui?

- Pel bé dels infants hem d'aconseguir que quan estiguin a l'escola bressol no notin molts canvis encara que ens vegin amb mascareta i en certs moments la pantalla.

 

Participació