​El Parc Natural del Montseny i Aigua Viladrau es comprometen amb la sostenibilitat dels recursos hidrològics del massís

Es plantejaran nous estudis d'investigació i s'incidirà en reforçar la divulgació i educació ambientals

La riera Major
La riera Major | Diputació de Girona
Osona.com
10 de juny del 2020
Actualitzat el 12 de juny a les 9:23h
La Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona, institucions que gestionen el Parc Natural del Montseny, han signat un acord de col·laboració amb Nestlé Waters, empresa que comercialitza Aigua Viladrau, per a la gestió dels hàbitats de conservació i l’aplicació de bones pràctiques ambientals que assegurin un ús sostenible i respectuós amb els ecosistemes i els recursos naturals de Montseny.

Les accions de Viladrau al Parc Natural de Montseny es centraran en la investigació i la intervenció del terreny per millorar i cuidar les condicions mediambientals, així com de la comunicació sobre l'estat de parc a partir d'actuacions de coordinació i de bones pràctiques en la gestió i informació tècnica i científica aportades per les dues parts.

En la signatura de l'acord, el diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarín, ha remarcat que "el conveni contribueix a potenciar la recerca científica que s'està fent de Parc Natural, de gran importància per aconseguir un coneixement de l'estat i l'evolució del medi natural, i poder avaluar el grau de compliment dels objectius de gestió".

Tarín també ha destacat que l’acord "permetrà reforçar els programes de divulgació i educació ambiental que estem realitzant des de fa més de 40 anys al Montseny, així com també el seguiment d'indicadors hídrics, de gran importància per a la conservació de la biodiversitat de els hàbitats riberencs, especialment per a espècies com el tritó del Montseny, un amfibi endèmic de parc que es troba en perill d'extinció, assegurant l'ús sostenible dels recursos hidrològics".

Recerca i sensibilització

Un seguiment hidrològic amb dades quantitatives i qualitatives és essencial per a la conservació i la millora contínua de l'estat dels ecosistemes aquàtics i per garantir la qualitat i l'ús sostenible de l'aigua. A través d'aquesta col·laboració, es duran a terme estudis específics d'investigació sobre actuacions sobre el terreny. Així, es realitzaran seguiments de determinats indicadors hídrics i es fomentarà l'intercanvi de dades, tant per part d'Aigua Viladrau com per part del Parc Natural, per garantir la sostenibilitat d’aquest espai i dels seus recursos naturals.

Així mateix, les dues entitats treballaran en la comunicació, sensibilització i educació ambiental a través de la divulgació dels valors abiòtics de la Reserva de la Biosfera, l'elaboració i difusió de documents de bones pràctiques en l'ús de l'aigua, el foment de l'estalvi, l'impuls de fonts alternatives d'abastament i la valorització d'aquest recurs tan important per als hàbitats del Montseny. D'aquesta manera, es vol que es converteixi en una eina clau per involucrar la societat en la conservació de el patrimoni natural de parc.

En la signatura del conveni hi han participat el diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarín, la diputada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas, i el director de Nestlé Waters a Espanya, Philippe de Maillardoz.