«Tenim el quart mon a tocar i sembla que ningú en vulgui fer cas»

NacióBaixMontseny ha acompanyat dos voluntaris de la Creu Roja Sant Celoni i Baix Montseny en el lliurament domiciliari d'aliments

Eduard Garcia i Emili Argemí dos voluntaris de Creu Roja Sant Celoni i Baix Montseny
Eduard Garcia i Emili Argemí dos voluntaris de Creu Roja Sant Celoni i Baix Montseny | Jordi Purtí
02 de juny del 2020
Actualitzat el 30 de juny a les 17:49h
Divendres. Són les 11 del matí quan l'Emili Argemí i l'Eduard Garcia em passen a buscar a casa. Ells dos són un dels equips de voluntaris de Creu Roja que s'encarreguen de distribuir els aliments a domicilis de famílies vulnerables i que han acceptat que NacióBaixMontseny els acompanyi tota una jornada. A primera hora ja eren al magatzem de l'Assemblea preparant els paquets de menjar que lliuraran durant tot aquest matí. Els seus destinataris són famílies que responen a diversos condicionants però que tenen en comú l'escassetat de recursos per poder anar a comprar el més bàsic.

Tant l'Emili (23 anys) com l'Eduard (22 anys a punt de fer-ne 23) són dos joves dinàmics i ara voluntaris de la nova fornada que ha entrat a Creu Roja Sant Celoni i Baix Montseny empesos per la crisi sanitària de la Covid-19 . L'Emili ha estudiat Belles Arts i fins que es va decretar l'estat d'alarma treballava de vetllador al Col·legi La Salle de Sant Celoni. L'Eduard ha estudiat Polítiques i ara està fent un màster d'anàlisi polític i internacional. A més estudia Dret a distància per la UOC. Ha format part de l'Agrupament Escolta de La Salle.

Tant un com l'altre expliquen que la seva voluntat davant d'aquesta crisi és ajudar per sentir-se útils. Primer es van apuntar a un llistat de voluntariat que va fer l'Ajuntament de Sant Celoni "però hi havia molta gent i no ens cridaven. Teníem la necessitat de fer coses, ser més actius". Mentrestant, els va sortir l'oportunitat de formar part del voluntariat de Creu Roja Sant Celoni i Baix Montseny. A l'entitat els calia gent jove per no haver d'exposar els voluntaris més grans perquè la majoria estaven emmarcats en grups de risc, encara que ganes de col·laborar no els en faltaven. I així és com l'Emili Argemí i l'Eduard Garcia dediquen tres o quatre dies cada setmana al voluntariat "no tenim dies fixos, tot depèn una mica de la nostra disponibilitat però Creu Roja no ens obliga ni a fer uns dies concrets ni un horari concret".

Avui només repartiran per Sant Celoni i un desplaçament a Gualba. Diuen que això no és massa normal. Habitualment tenen lliuraments a diversos municipis: Santa Maria de Palautordera, Riells i Viabrea, Llinars del Vallès, Breda, la Batllòria, Fogars de Montclús, Vallgorguina...
 

Una senyora signa conforme ha rebut els aliments Foto: Jordi Purtí


Intuir que la gent està al límit
A les 11 i 13 minuts fem la primera parada. Repassen el llistat que tenen amb tots els noms, l'adreça, quantes persones formen la unitat familiar i els porten els aliments. Una mica de tot, cereals, llet, sucs, verdures... I un protocol que fan servir a tot arreu on van, demanar com es troben "és una manera de copsar si també els cal alguna altra necessitat més enllà de rebre aliments". Els dos voluntaris són d'una amabilitat exquisida i els beneficiaris dels aliments els reben amb els braços oberts "gràcies, moltes gràcies", els solen dir.

"Hem de ser empàtics i intuir que la gent a la qual portem aliments estarà al límit", diu Emili Argemí mentre baixa les escales d'un primer pis on han deixat el paquet. "La nostra manera d'actuar és abans que res ajudar a qui la situació ha portat a ser vulnerable, o més vulnerable del que ja era", ho complementa Eduard Garcia.

Els dos voluntaris diuen que fer-ho no els és massa difícil perquè ja tenen experiència, encara que amb nens, tant en la feina de vetllador de l'Emili com el monitoratge a l'Agrupament Escolta de l'Eduard "són mons similars", asseguren. També han fet altres tasques en temes d'integració social o col·laborar amb el programa Lèxic de la Biblioteca l'Escorxador de Sant Celoni.

"Mai ho hauríem dit"

Són gairebé les dotze del migdia i ja estan preparant el quart lliurament. "Avui no em trobo massa bé", els ha dit una senyora vestida amb una bata sobre la camisa de dormir. No sembla que sigui res greu. Normalment és la gent gran qui més es queixa del seu estat físic però la seva presència també els alegra una mica la vida i saben que amb els aliments que reben podran passar uns quants dies més. La crisi ha castigat molta gent i a Eduard Garcia el seu pas per Creu Roja el consciencia cada dia una mica més "no et fas càrrec de la realitat que estem vivint fins que veus que a l'Assemblea de Creu Roja hi venen famílies senceres a demanar ajuda i són famílies que coneixes, del teu voltant. No ho hauríem dit mai. Aquesta crisi ha colpejat molt fort".
 

La crisi de la Covid-19 ha colpejat moltes famílies del Baix Montseny Foto: Jordi Purtí


El quart món a tocar

"No és només una crisi sanitària, també ho és econòmica i social. Tenim el quart món a tocar i sembla que no se li fa cas. L'eslògan del principi de la pandèmia amb el «Tot anirà bé» ara ja podem dir que, segurament, no tot anirà bé". Qui ho diu és Emili Argemí mentre condueix la furgoneta ja de tornada a l'Assemblea de Creu Roja, feliç com el seu company, després d'haver fet el darrer lliurament i haver contribuït una mica més a ser empàtics i solidaris amb unes famílies que no serà fàcil que puguin redreçar les seves vides. Són gairebé dos quarts de dues del migdia.


Xifres esfereïdores


Al Baix Montseny la crisi no s'ha instal·lat només de passada. Des del començament de la pandèmia i el decret de l'estat d'alarma a la comarca natural s'ha acumulat atenció a 3.591 persones que es tradueixen en 1.197 famílies. El percentatge, explica Jordi Garcia, president de Creu Roja Sant Celoni i Baix Montseny, ha crescut molt i la xifra fa feredat. Sembla que aquest mes de maig les demandes d'ajuda han remès una mica, en relació amb els mesos de març i abril, però a Creu Roja no abaixem la guàrdia, ja que això no ha acabat.

Garcia avança que el programa Creu Roja Respon seguirà actiu mentre duri la crisi i per això des de l'organització agraeixen la solidaritat de les empreses, les entitats socials, culturals i esportives les campanyes de recollida d'aliments o les donacions econòmiques, ja que ajuden a pal·liar en part la situació de vulnerabilitat de totes aquestes famílies.