Sanitat autoritza que a partir de dilluns tot el Baix Montseny sigui a fase 1

Tota la Regió Sanitària Metropolitana Nord avança en el desconfinament

Santa Maria de Palautordera un dels pobles del Baix Montseny que passa a fase 1
Santa Maria de Palautordera un dels pobles del Baix Montseny que passa a fase 1 | Jordi Purtí
NacióDigital
22 de maig del 2020
Actualitzat a les 18:49h
Les regions sanitàries de Barcelona ciutat i les àrees metropolitanes nord i sud passaran dilluns a la fase 1. El Ministeri de Sanitat ha acceptat la petició conjunta del Departament de Salut i l'Ajuntament de Barcelona, segons ha anunciat en roda de premsa el ministre, Salvador Illa. La Comunitat de Madrid també entrarà en la primera fase, mentre que a Catalunya el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran, avançaran a la segona.

Això suposa que els municipis de Campins, Gualba, Fogars de Montclús, Llinars del Vallès, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Vallgorguina i Vilalba Sasserra dilluns estrenaran fase després de l'intent fallit de la setmana passada. Aquest deu pobles s'afegiran als pobles del Baix Montseny de la comarca de la Selva que ja són en fase 1 des de dilluns d'aquesta setmana perquè pertanyen a la Regió sanitària de Girona. Des de dilluns 25 de maig tot el Baix Montseny serà a fase 1.

L'àrea de Barcelona arribarà dilluns a la fase 1 després d'haver estat una setmana en la fase zero avançada. Els darrers dies, doncs, la capital i els municipis de les regions metropolitanes nord i sud han experimentat un relaxament de les restriccions, que ha inclòs l'obertura de comerços sense cita prèvia, el servei de préstec a les biblioteques, el funcionament de museus i llocs de culte amb aforament reduït, l'ampliació de fins a 10 persones a les vetlles funeràries i la reobertura d'escoles i instituts per fer-hi tasques administratives i de desinfecció.

En aquesta fase intermèdia només ha estat permès anar a casa d'algú altre en cas que fossin persones vulnerables o dependents i els bars i restaurants han pogut vendre menjar i beguda, però només per consumir a domicili.

Amb l'entrada en fase 1, es podran fer trobades de fins a 10 persones a les cases, bars i restaurants podran obrir les terrasses -amb una ampliació de la capacitat a Barcelona- i els gimnasos reprendran l'activitat.

També s'autoritzarà la reobertura dels establiments comercials i locals tancats al públic per l’estat d’alarma, sempre que no superin els 400 m2 de superfície i podrà haver-hi desplaçaments entre municipis de la mateixa regió sanitària, encara que no sigui per motius laborals. Com que Barcelona ciutat és una regió sanitària en si mateixa, la mobilitat per entrar-hi o sortir-hi continua limitada a la feina.

L'entrada de la Comunitat de Madrid a la fase 1 arriba després de setmanes de polèmica. La presidenta, Isabel Díaz Ayuso, fins i tot havia anunciat que denunciarà la negativa del ministeri a autoritzar el canvi de fase al Tribunal Suprem.

Mentrestant a Catalunya, el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran avançaran dilluns a la fase 2. El Ministeri de Sanitat preveu eliminar les franges horàries de sortides per fer passejades o esports en la fase 2 de la desescalada, però les mantindrà per a col·lectius vulnerables, com la gent gran o les persones dependents.

Als municipis que entrin en fase 2, els veïns podran banyar-se a la platja o a la piscina, dinar o sopar dins d'un restaurant o celebrar un casament. A les trobades amb amics o familiars hi podran participar fins a 15 persones i es podrà fer esport en franges horàries més amples. Als funerals hi podran assistir fins a 25 persones i es podran visitar els avis a les residències en casos excepcionals. També començaran a reobrir cinemes, teatres i monuments, però omplint només un terç de la seva capacitat.