coronavirus

L'Ateneu Popular de Vilamajor aposta per mantenir les festes majors del poble

Reivindiquen l'ús de l'espai públic per fer activitats amb el mínim risc i d'acord amb la fase de desconfinament que s'estigui

per Redacció , 20 de maig de 2020 a les 11:27 |
Imatge retrospectiva de la Festa Major de Sant6 Pere de Vilamajor | NBM/arxiu
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'Ateneu Popular de Vilamajor  ha emès un comunicat reivindicant les Festes Majors dels pobles com Sant Pere de Vilamajor i Sant Antoni de Vilamajor tot i la situació que es viu aquest any 2020.

Considera que la Festa Major és un espai de trobada comunitària. "És recordar-nos que cada poble té unes places i uns espais a compartir i que tothom pot participar de les activitats, gaudint-ne o participant en l'organització". També, diuen, és un moment de germanor i és part de la història, patrimoni i cultura de cada poble. La Festa Major és un ritual anual que ha anat evolucionant i adaptant-se als diferents temps i les diferents persones que han habitat el poble, mantenint tradicions i creant-ne de noves, remarca l'Ateneu Popular de Vilamajor.

Per això pensen que s'ha de ser capaç d'imaginar, inventar i adaptar la festa al moment. "Això també és fer salut i que l'alegria que aporta és el que manté la flama viva i la confiança que tot el que vivim ara passarà." Deixen clar que no volen trencar criteris epidemiològics, però sí que cal adaptar les activitats respectant sempre el moment sanitari en què ens trobem.

Des del casal Popular s'assegura que cada dia que passa aprenen i que la intel·ligència col·lectiva "ens permetrà tirar-ho endavant". Creuen que és una oportunitat per tornar la festa a l'àmbit més local, a l'ús de l'aire lliure per a tots els veïns i veïnes. A més a més, aposten per activitats no virtuals, i apel·len a no assumir que "la nova normalitat que ens venen anirà digitalitzada al cent per cent de la vida".

Reivindicacions


L'ús de l'escenari per a concerts petits, cantautores, talleristes i activitats infantils; Els àpats populars a les places i parcs, concursos de paelles i altres; Activitats itinerants, des de tabalades i txarangues fins a rues pel poble, i que puguin portar així la festa als balcons de la gent que prefereixi o no pugui sortir de casa; Que la gent surti als balcons a participar amb les seves activitats, i que també ofereixin la seva part de festa major a la resta; També el mocador de Festa Major com a possible mascareta per als dies assenyalats.

Creuen que cadascuna de les activitats que es proposin es pot pensar des de la fase concreta de desconfinament en què ens trobem. I que es poden pensar propostes amb més detall per a cada cosa. Per això conviden la resta d'entitats del poble a sumar-se al comunicat i a pensar que podran adaptar les activitats que anualment organitzen amb els mínims riscos.

A més a més, fan una crida que totes les viles puguin tenir la seva foguera de Sant Joan el 23 de juny a la nit, i que el caliu del foc cremi tots els virus de la societat.  

 

Participació