1 de 10
Coronavirus

Què podré fer (i què no) en la fase 0,5 del desconfinament?

A Barcelona i a les regions metropolitanes, el comerç funcionarà sense cita prèvia i els museus i biblioteques recuperaran l'activitat, però les terrasses continuaran tancades i no es podran visitar familiars

El mercat de l'Abaceria, en un dia de confinament. | Martí Urgell
per Oriol March, 15 de maig de 2020 a les 21:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Govern i l'Ajuntament de Barcelona van proposar ahir a l'Estat que Barcelona i les regions metropolitanes que l'envolten -nord i sud, amb excepcions com ara l'Alt Penedès i el Garraf- passessin a una fase intermèdia del desconfinament, entre la 0 i la 1, per començar a flexibilitzar les restriccions. El govern espanyol l'ha acceptat avui i això és el que canviarà en aquesta nova etapa, que arrencarà dilluns.

- Hauré d'anar a comprar amb cita prèvia? El comerç minorista ja podrà funcionar sense haver de demanar hora abans. Pel que fa a la compra en supermercats, no hi ha cap modificació sobre la situació actual. Una de les novetats és que les llibreries ja poden tornar a funcionar complint amb les mesures de seguretat adients per evitar contagis, com s'està fent en tot el comerç en fase 1.


- Podré anar a la biblioteca? Només en règim de préstec de llibres.

- Estaran oberts els llocs de culte? A un terç de la seva capacitat.


- Podré visitar museus? Com en els llocs de culte, l'activitat es reprendrà només a un 30% de la capacitat habitual dels recintes.

- Ja estaran obertes les terrasses? No, encara no. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va assenyalar ahir que confien que tornin a funcionar a partir del 25 de maig, quan s'espera que la capital catalana ja entri a la fase 1. Quan reobrin, només ho podran fer a un 50% de la seva capacitat habitual.


- Podré anar a visitar familiars i amics? Tampoc. La fase 1 permet trobades de fins a deu persones en cases particulars o bé al carrer, però en la fase intermèdia que ha acceptat el Ministeri de Sanitat no estan previstes.

- Les vetlles seran tan restringides? Ho seran menys que ara, que només poden fer-se amb menys de cinc persones. En fase 1, hi poden haver fins a deu assistents.

- Les escoles continuen tancades? Sí, però es podrien obrir per desinfectar i per tasques administratives, com també les instal·lacions científiques.

- Em podré moure de municipi? No, encara no. De fet, la Generalitat recomana que el desplaçament entre pobles tampoc es produeixi encara que ja s'estigui en fase 1.

- La mascareta serà obligatòria al carrer? Així ho vol el Govern -ho ha plantejat formalment a l'Estat-, però l'última paraula la té l'executiu espanyol. La mascareta, això sí, és obligatòria des de dilluns de la setmana passada al transport públic.


 

Participació