Salut proposarà que el Baix Montseny sencer passi dilluns a fase 1

Passarien per tant a fase 1: Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera, Sant Esteve de Palautordera, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Pere de Vilamajor, Llinars del Vallès, Vallgorguina, Vilalba Sasserra, Montseny, Campins, Gualba i Fogars de Montclús

Sant Celoni i la resta del Baix Montseny passarà a fase 1
Sant Celoni i la resta del Baix Montseny passarà a fase 1 | NBM
Andreu Merino / Oriol March
14 de maig del 2020
Actualitzat el 15 de maig a les 7:29h
Barcelona i la seva àrea metropolitana seran les últimes a desconfinar-se però ja fa dies que les autoritats estudien que el procés sigui desigual. Segons ha avançat Rac1 i ha pogut confirmar NacióDigital, el Departament de Salut proposarà que tres zones de l'àrea de Barcelona passin ja a la fase 1 abans que la resta. Es tracta del Baix Montseny, el Garraf, i el Penedès.

D'aquesta manera, Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera, Sant Esteve de Palautordera, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Pere de Vilamajor, Llinars del Vallès, Vallgorguina, Vilalba Sasserra, Montseny, Campins, Gualba i Fogars de Montclús s'afegirien als pobles de la Selva que ahir ja els van proposar pel canvi de fase i, en conseqüència, tot el Baix Montseny encara que en regions sanitàries diferents dilluns vinent 18 de maig entraria en fase 1.

Està clar, però, que aquesta és la proposta de Salut i que ha corroborar el Ministeri de Sanitat, divendres a la tarda.

Si tira endavant la proposta se sumarien així a les de Girona, la Catalunya Central i Lleida, que ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar que serien les següents a la llista. Tot plegat dependrà finalment de l'autorització del govern espanyol, que és qui té la última paraula.

"El desconfinament serà llarg", remarcava Vergés, que va voler insistir que els tests a residències han contribuït a empitjorar les dades de contagis al llarg dels últims dies.

Salut per ara no concreta quan es proposarà que Barcelona i tot el seu conjunt metropolità passi a fase 1, i assegura que la decisió es prendrà conjuntament amb l'Ajuntament de la capital catalana.

La Generalitat està analitzant les dades de tot el país per saber les tendències de contagi, que van "a la baixa a tot arreu". Els pacients de coronavirus a les unitats de cures intensives ja suposen menys del 50% del total, a diferència del que va passar durant el pic, quan el percentatge era proper al 90%.

Des de dilluns, el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i l'Aran ja s'han integrat a la fase 1, que permet trobades al carrer o en domicilis particulars de fins a 10 persones i també l'obertura de terrasses al 50% de la seva capacitat pel que fa a bars i restaurants. El Govern va assenyalar ahir que calia seguir complint les restriccions i que, sobretot, es respectés l'horari de sortida de les persones grans.

En la jornada de dimarts es va registrar un nou augment de morts a Catalunya, que va  suposar tornar a superar lleugerament el centenar de defuncions diàries per coronavirus. Segons les dades de Salut, es van produir 103 noves víctimes al país. En el total, des de l'inici de la pandèmia hi ha hagut 11.351 morts en terres catalanes. Pel que fa als contagis en les últimes vint-i-quatre hores, Salut va notificar 379 positius de la Covid-19, elevant les xifres totals a 61.355.