Primer consell telemàtic d'alcaldies del Vallès Oriental

Hi han participat 37 dels 39 màxims representants de la comarca

Imatge del consell d'alcaldes del Vallès Oriental.
Imatge del consell d'alcaldes del Vallès Oriental. | CCVOr
Redacció
13 de maig del 2020
Imatge històrica la viscuda aquest dimecres, en el primer consell d’alcaldes del Vallès Oriental que s’ha fet de forma telemàtica. Una llarga reunió de 3 hores en què hi ha estat presents els màxims representants de 37 dels 39 municipis de la comarca, i en què la lluita contra el coronavirus i les seves conseqüències han tingut un especial protagonisme.

La sessió ha servit per tenir un record en les 535 persones que no han pogut superar, fins ara, la Covid-19. Però també perquè els alcaldes destaquin en veu alta que el coronavirus suposa un cop important a les finances municipals.

Una de les principals xifres que s’han posat sobre la taula han estat les xifres sobre els serveis socials. Colomé ha explicat que en el que portem d’any s’han fet un 41% més d’actuacions i expedients que el 2019. Per la seva banda, la consellera Roser Colomer, en la roda de premsa posterior que s'ha fet, ha explicat que hi ha hagut augments de casos de violència masclista –sobretot arribats per atenció telefònica-, que els ajuntaments han repartit 7.700 targetes moneder i que de cara al setembre augmentaran els demandants d’ajudes socials.

Pel que fa a la part econòmica, el conseller Manils ha recordat que a la comarca hi ha 4.637 ERTOs en marxa que afecten més de 34.000 treballadors i que 5.000 persones més estan a l’atur. S’ha avançat que la setmana que ve es presentarà un pla de reactivació econòmica, unes actuacions que seran a any o any i mig vista i que volen que tingui el consens més gran possible.

Un altre tema que s’ha debatut ha estat l’educació. Des del Consell Comarcal es reconeix preocupació per saber com acabarà aquest curs, com començarà el següent i què passarà a l’estiu. Colomé ha lamentat que el BOE publiqui amb tan poc marge de millora pels ajuntaments. La consellera Ferré ha precisat que la interrupció del transport escolar afecta 1.869 persones i 17 empreses. També ha alertat que ara ja s’estaria en època de preparar el curs que ve, per exemple amb els 11 menjadors que gestiona el consell, i que per tant necessiten aclarir incerteses.